Teritoriul spaniol, sau o mare parte din acesta, este considerat într-o mare parte a Europei Centrale şi de Est o zonă cu risc de contagiune cu coronavirus, motiv pentru care li se impun restricții de intrare celor care sosesc de acolo, așa cum este detaliat mai jos, titrează spaniolii de la Informacion.
Austria – Guvernul austriac îndeamnă la evitarea călătoriilor în orice parte a teritoriului spaniol, cu excepția Insulelor Canare, după ce a inclus Spania continentală pe lista sa de zone şi ţări cu risc, începând cu 10 august, și în Insulele Baleare, începând de lunea trecută. Astfel, pentru a intra în republica alpină, călătorii din Spania trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test de coronavirus vechi de cel mult 72 de ore sau să se supună testului în 48 de ore de la intrare și să rămână în carantină la domiciliu până la primirea rezultatului. Până pe 28 august, în diferite părți ale țării, inclusiv la aeroporturile internaționale din Viena și din Salzburg, la anumite ore, teste PCR sunt oferite gratuit pentru persoanele din Spania.
Republica Cehă – Republica Cehă le solicită persoanelor care sosesc din Spania (cu excepția Insulelor Canare) să prezinte un rezultat negativ al unui test COVID-19 maximum 72 de ore sau să stea în carantină 10 zile. Călătorii care demonstrează că au fost în Spania mai puțin de 12 ore sunt scutiți de aceste cerințe, precum și copiii sub 5 ani. Pe de altă parte, pentru lucrătorii care au fost în țările cu risc ridicat din Uniunea Europeană – Belgia, Malta, Luxemburg și Bulgaria, pe lângă Spania, Praga le solicită companiilor să garanteze testarea pentru COVID-19 pentru acei angajați. Pentru Spania, aceste măsuri au intrat în vigoare luni, după ce autoritățile țării central-europene au decis să includă întregul teritoriu spaniol, cu excepția Insulelor Canare, în zonele cu risc ridicat de contagiune cu coronavirus.
România – La intrarea în România, călătorii din Comunitatea Madrid, Catalonia, Aragon, Insulele Baleare, Navarra și Țara Bascilor trebuie să rămână în carantină timp de două săptămâni. Cei care intră în țara balcanică din restul comunităților autonome spaniole nu sunt supuși niciunei restricții. Măsura este în vigoare începând cu 18 august, așteptând ca autoritățile române să își actualizeze lista de țări din care poți intra în țară fără restricții, a confirmat pentru Efe Institutul Național de Sănătate Publică român și a adăugat că prezentarea unui test PCR negativ nu scutește de carantină.
Slovenia – Autoritățile slovene au plasat Catalonia, Țara Bascilor, Aragon și Navarra pe „lista roșie” (risc ridicat), ceea ce implică faptul că cei care sosesc în țară de acolo trebuie să respecte o carantină de 14 zile. În „lista verde”, fără restricții, se regăsesc regiunile Andaluzia, Asturias, Canarias, Castilia la Mancha, Ceuta, Extremadura, Galicia și Melilla. Călătorii din restul teritoriului spaniol, de zonă „galbenă”, trebuie să prezinte un document care să ateste că nu au fost recent într-o regiune „roșie”.
Ungaria – În sistemul de alertă ungar, tot de tip „semafor”, unde culoarea verde înseamnă o zonă epidemiologică sigură, Ungaria a plasat Spania în zona galbenă, ceea ce înseamnă că pasagerii trebuie să suporte o carantină de 14 zile sau să prezinte un rezultat negativ la două teste de coronavirus în decurs de cinci zile și la 48 de ore distanță. Doar primul test poate fi făcut în Spania, înainte de a pleca în călătorie. Al doilea (sau ambele) trebuie efectuat pe teritoriul ungar. Guvernul ungar a afirmat că studiază și, probabil, va anunța mai multe restricții pentru țările „sudice”, fără a oferi detalii suplimentare.
Bosnia şi Herţegovina – Pentru a intra în Bosnia şi Herțegovina, toți cetățenii din Uniunea Europeană (inclusiv cei din Spania) trebuie să prezinte un rezultat negativ al unui test de coronavirus făcut de maximum două zile. Măsura se aplică începând cu 16 iulie.
Croaţia – Croaţia nu are restricţii pentru persoanele sosite din ţările Uniunii Europene.
Slovacia – Fără restricții. Spania face parte din lista țărilor cu risc epidemiologic redus, publicată de Ministerul slovac de Externe pe site-ul său.
Serbia – De la sfârşitul lunii mai, în Serbia nu sunt restricţii de intrare pentru persoanele care vin din Spania.
Muntenegru – Nu există restricții. Spania și restul țărilor membre ale Uniunii Europene se află pe „lista verde”, astfel încât nu este necesar niciun test şi nici carantină, atâta timp cât călătorii veniţi de acolo nu au fost în ultimele 15 zile înainte de intrarea în Muntenegru în altă țară cu un risc mai mare și care, prin urmare, nu este considerată „verde”.
Kosovo – Kosovo nu a impus nicio restricţie, nici cerinţă călătorilor veniţi din Spania.
Turcia – În Turcia nu există restricții pentru călătorii din Spania, deși oricui soseşte în țară poate fi testat dacă are simptome de COVID-19.