Austria
Accesul în Austria este permis dacă celor care deţin un test molecular negativ pentru coronavirus, nu mai vechi de 72 de ore, atestat printr-un certificat în limba germană sau engleză.
Belgia
Începând cu data de 26 august, autoritățile belgiene au inclus întreg teritoriul României în zona roșie. Astfel, toate persoanele care sosesc în Regatul Belgiei din România trebuie să intre în autoizolare și să efectueze un test molecular PCR pentru depistarea infecției cu COVID-19.
Toate persoanele care intră în Regatul Belgiei sunt obligate să completeze, înainte cu 48 de ore de sosire, indiferent de statut, țara de proveniență, modalitatea de transport, un formular online.
Bosnia şi Herţegovina
Este permisă intrarea în Bosnia şi Herţegovina cu condiţia prezentării unui test COVID-19 negativ efectuat în ultimele 48 de ore.
Bulgaria
Bulgaria este începând cu 14 mai 2020 în starea de urgență, aceasta fiind înlocuită cu situația de urgență epidemiologică, care a fost prelungită până la 30 septembrie 2020.
În prezent nu există interdicție în ceea ce privește intrarea pe teritoriul Bulgariei pentru cetățenii români care sosesc din România. Nu există obligativitatea efectuării carantinei de 14 zile și nici obligativitatea prezentării rezultatului unui test molecular negativ (tip PCR) pentru cetățenii români care sosesc din România.
Cehia
Începând cu 1 iulie 2020 autoritățile din Cehia au împărțit statele europene, pe baza situației epidemiologice, în 2 categorii: state cu risc scăzut (verde) și state cu risc înalt (roșu). România se află in categoria de state cu risc înalt și toate persoanele care s-au aflat în ultimele 14 zile pentru mai mult de 12 ore în țara noastră trebuie să contacteze odată intrați pe teritoriul Cehiei un birou de sănătate publică pentru efectuarea unui test PCR, urmând să prezinte rezultatele în termen de 72 de ore.
Cipru
Condițiile aplicabile cetățenilor care intră pe teritoriul Republicii Cipru sunt stabilite în funcție de statele de proveniență, acestea fiind clasificate pe trei categorii. România intră în categoria C, pentru care accesul este permis numai anumitor categorii de persoane (nu și turiștilor). Românii care ajung în Cipru sunt obligați să rămână în autoizolare, la domiciliul declarat, timp de 14 zile.
Danemarca
La 30 iulie 2020, autoritățile daneze au anunțat noi măsuri privind condițiile de intrare pe teritoriul Danemarcei, măsuri care au intrat în vigoare la 1 august 2020, ora 00:00. România a fost inclusă pe lista țărilor „închise” (risc portocaliu). Cetățenii care vin din România pot continua să călătorească în Danemarca doar în baza unui motiv întemeiat, conform listei stabilite de autoritățile daneze competente.
De la 1 august 2020, nu mai este permisă intrarea pe teritoriul Danemarcei în scop turistic cetățenilor care vin din România. Cu privire la tranzit, autoritățile daneze au precizat că acesta este permis doar în anumite condiții.
Elveția
România a fost inclusă pe lista statelor cu grad ridicat de risc epidemiologic privind infectarea cu COVID-19. Începând cu data de 8 august 2020, toate persoanele care intră pe teritoriul elvețian și care s-au aflat pe parcursul ultimelor 14 zile pe teritoriul României trebuie să intre în carantină (autoizolare) la domiciliu sau la o altă locație adecvată pentru o perioadă de 10 zile, imediat după sosirea pe teritoriul elvețian.
Persoanele care intră în carantină (autoizolare) au obligația de a contacta autoritățile sanitare cantonale în decurs de două zile de la intrarea pe teritoriul acestui stat și de a urma indicațiile acestora.
Estonia
În perioada 31 august – 6 septembrie 2020, cetăţenii români care vin în Estonia sunt obligaţi să se autoizoleze timp de 14 zile.
Finlanda
Restricțiile privind traficul de frontierele externe vor continua pentru statele membre ale UE care nu sunt state Schengen. Astfel, restricțiile de intrare vor continua până la data de 08 septembrie 2020 în ceea ce privește traficul dintre Finlanda și România.
România a fost încadrată în grupul „țărilor roșii”, cu o incidență a cazurilor de Covid-19 de peste 25 la 100.000 de locuitori. Astfel, pasagerilor care sosesc din aceste „țări roșii” le sunt recomandate testarea la intrarea în Finlanda și, respectiv, carantina voluntară timp de 14 zile, la adresa de domiciliu sau reședință. Pasagerilor cu simptome vizibile le va fi impusă carantina timp de 2 săptămâni. Testările rămân voluntare, dar cei care refuză vor trebui să dea explicații unui medic prezent în aeroport.
Franța
Persoanele care sosesc cu avionul în Franța pe aeroportul internațional Paris – Charles de Gaulle trebuie să păstreze cartea de îmbarcare pentru a o prezenta la controlul poliției de frontieră. În cazul pasagerilor români, aceștia dovedesc că vin dintr-o țară care nu se află pe lista roșie a autorităților franceze. În absența prezentării cărții de îmbarcare, pasagerul va fi considerat ca provenind dintr-o țară de pe lista roșie și supus reglementărilor specifice de sănătate.
Germania
Autoritățile Republicii Federale Germania au actualizat lista „zonelor de risc “din România stabilită în contextul pandemiei de COVID-19, cu intrare în vigoare la data de 2 septembrie 2020. Ca urmare a acestei actualizări, județele Gorj și Neamț au fost retrase din categoria de risc.
Astfel, la acest moment, ținând cont de aceste ultime decizii ale autorităților germane, alături de municipiul București, 13 județe din România se află pe lista “zonelor de risc”: Argeș, Bacău, Bihor, Brăila, Brașov, Buzău, Dâmbovița, Galați, Ilfov, Prahova, Vaslui, Vâlcea, Vrancea.
Persoanele care intră în Republica Federală Germania venind din zonele de risc sunt obligate să completeze un „formular de debarcare”.
Grecia
Începând cu data de 17 august 2020, măsura prezentării unui test molecular negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, prelevat cu 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene, se va aplica tuturor categoriilor de persoane care intră pe teritoriul Greciei, pe cale terestră și maritimă, prin toate punctele de trecere a frontierelor cu statele vecine Republicii Elene.
Persoanele care sosesc în Republica Elenă din România pe cale aeriană trebuie să prezinte un test negativ pentru COVID-19, prelevat cu 72 ore înainte de momentul intrării în Republica Elenă (pentru România, această prevedere se aplica anterior doar pentru călătoriile neesențiale).
Irlanda
Cetăţenii români care călătoresc în Irlanda direct din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricţiile de călătorie, sunt obligaţi să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.
Islanda
Se aplică măsura de carantină obligatorie sau izolare la domiciliu pe durata a 14 zile pentru toţi cei care intră în Islanda.
Italia
Începând cu data de 24 iulie 2020, persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României și Bulgariei în ultimele 14 zile anterioare sosirii în Italia sunt supuse obligației de autoizolare și de supraveghere medicală pentru o perioadă de 14 zile. Autoritățile italiene au decis prelungirea aplicării acestor măsuri până la data de 7 septembrie.
În cazul persoanelor care sosesc din România, acestea vor trebui să specifice în detaliu în declarația pe propria răspundere locul în care vor petrece perioada de supraveghere sanitară și izolare la domiciliu, mijlocul de transport privat prin care vor merge la acea adresă și un număr de telefon la care pot fi contactate în această perioadă (inclusiv un număr de telefon mobil).
Persoanele care, la sosirea din România în Italia cu un mijloc de transport în comun, nu pot să se deplaseze cu un mijloc de transport privat la adresa la care vor efectua izolarea la domiciliu, indicată în declarația pe propria răspundere, vor trebui să efectueze carantina într-o locație stabilită de Protecția Civilă, pe cheltuială proprie.
Letonia
Cetăţenii şi rezidenţii permanenţi ai României care sosesc în Letonia în perioada 29 august – 4 septembrie 2020 trebuie să efectueze o perioadă de izolare de 14 zile de la intrarea pe teritoriul acestui stat.
Marea Britanie
Persoanele care sosesc în Anglia, Țara Galilor, Scoția sau Irlanda de Nord venind din România sau dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista statelor exceptate de la restricțiile de călătorie – denumite „travel corridors” sunt obligate să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.
Muntenegru
Muntenegru a inclus România pe lista roşie, aşa că se impune măsura autoizolării pentru românii care intră sau urmează să stea în Muntenegru.
Republica Moldova
Se interzice intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini şi apatrizilor care vin din ţările clasificate ca zonă roşie (România a fost încadrată în zona roșie, conform deciziei Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din 28.08.2020, cu anumite excepții.
Norvegia
Începând cu data de 15 iulie 2020, este permisă intrarea cetăţenilor români pe teritoriul norvegian cu menţinerea obligativităţii de intrare în carantină/izolare la domiciliu timp de 10 zile după sosire.
Olanda
Cetăţenilor care se deplasează din România în Olanda li se recomandă în mod ferm autoizolarea la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile din momentul intrării pe teritoriul Regatului Ţărilor de Jos.
Polonia
România a fost inclusă de autorităţile poloneze pe lista statelor cu risc epidemiologic crescut, iar cursele aeriene către sau dinspre ţara noastră au fost suspendate temporar până la data de 15 septembrie.
Rusia
Rusia a început să redeschidă frontierele aeriene, dar pentru România nu există încă un termen concret pentru redeschiderea frontierelor.
Slovacia
Cetăţenii români care sosesc în Slovacia trebuie să intre în izolare la reşedinţa temporară (hotel, unitate de cazare etc.) şi să efectueze un test RT PCR pentru COVID-19 în Republica Slovacă, după a 5-a zi de izolare.
Ungaria
Autoritățile ungare au anunţat, la data de 30 august, noile măsuri privind condițiile de intrare pe teritoriul Ungariei, măsuri care vor intra în vigoare marţi, 1 septembrie 2020, de la ora 00.00. Începând cu această dată, cetăţenii străini nu pot intra în Ungaria în scop de şedere, cu excepţia situaţiilor care fac obiectul unei derogări.
Lista completă de restricții și alte măsuri impuse o puteți studia pe site-ul Ministerului Afecerilor Externe aici.