Restricții pentru românii care aleg numărul de înmatriculare. Trebuie să verifice!

placute de inmatriculare placute auto numere de masina

SURSA FOTO: Dreamstime

Obținerea unui număr de înmatriculare preferențial în România presupune verificarea disponibilității combinației dorite. Deși este posibil să personalizezi numărul autovehiculului tău, anumite restricții pot însă limita opțiunile.

Ce trebuie să faci pentru a obține un număr de înmatriculare preferențial

Dacă ai achiziționat recent un autovehicul și îți dorești să obții un număr de înmatriculare preferențial, există câțiva pași importanți și restricții pe care trebuie să le iei în considerare.

Deși oferă posibilitatea de personalizare, acest proces nu garantează că vei putea alege orice combinație alfanumerică.

Pentru a opta pentru un număr de înmatriculare preferențial, va trebui să depui o cerere-tip însoțită de documentele necesare, cum ar fi actul de identitate, dovada de proprietate și asigurarea autovehiculului. De asemenea, este necesară achitarea unei suprataxe de 45 lei pentru caracterul preferențial, pe lângă taxele obișnuite de înmatriculare.

Totuși, trebuie să fii pregătit pentru situația în care combinația dorită ar putea fi deja luată sau interzisă.

Restricții privind combinațiile alfanumerice

Există aproximativ 1.500 de combinații alfanumerice interzise, fie din cauza conotațiilor indecente, fie pentru că sunt asociate cu instituții publice precum Poliția Română, Senatul sau Camera Deputaților.

Combinații precum „POL”, „SNT”, „SRI” sau „DEP” nu sunt disponibile pentru public. De asemenea, literele „O” și „I” sunt interzise în anumite combinații deoarece pot fi confundate ușor cu cifrele „0” și „1”.

Ce numere de înmatriculare sunt interzise?

Pe lângă combinațiile asociate instituțiilor publice, anumite numere sunt interzise din cauza conotațiilor obscene sau indecente. Acestea sunt blocate și nu vor fi disponibile în nicio formă.

Există și numere blocate de Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări (DRPCIV) pentru că au fost refuzate de un număr semnificativ de cetățeni când le-au fost alocate automat. Deși aceste combinații nu sunt interzise oficial, ele nu vor putea fi utilizate deoarece au fost eliminate din circulație.

Cum verifici disponibilitatea numărului de înmatriculare

Pentru a verifica disponibilitatea unui număr de înmatriculare dorit, poți accesa gratuit platforma online a DRPCIV. Aceasta permite introducerea numărului de înmatriculare dorit sub forma: XX (indicativul județului) + combinația de cifre și litere. Rezultatul îți va spune dacă numărul este disponibil sau nu.

Este important de menționat că, deși verificarea indică disponibilitatea numărului, aceasta nu echivalează cu rezervarea lui. Numărul poate fi atribuit altcuiva între momentul verificării și cel al depunerii cererii oficiale.

SURSA FOTO: DRPCIV