În cadrul unei videoconferințe cu miniștrii sănătății din țările UE, comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, a cerut vineri ţărilor membre ale Uniunii Europene să impună restricţii populaţiei, pentru a combate răspândirea coronavirusului pe continent.
Franţa şi Germania, cele mai mari ţări din Uniune, au anunţat săptămâna aceasta noi interdicţii de circulaţie, în timp ce numărul total de cazuri de infectare pe continent, de la începutul epidemiei, a depăşit 10 milioane, iar spitalele şi unităţile de terapie intensivă sunt pe cale să se umple din nou cu pacienţi cu COVID-19. În mai multe state europene, autorităţile au închis restaurantele şi barurile şi au interzis evenimentele sportive şi culturale.
Kyriakides a recunoscut că unele din măsurile necesare sunt ‘dureroase’ şi că mulţi cetăţeni europeni sunt acum mai refractari la respectarea noilor restricţii, după carantinele extinse din primăvară, când primul val al epidemiei atinsese maximum.
Reprezentanta Comisiei Europene a afirmat că statele din UE trebuie de asemenea să intensifice testarea, să amelioreze posibilităţile de urmărire a contactelor şi să extindă capacitatea sistemelor sanitare.
Ce spune Ursula von der Leyen
Pandemia de coronavirus se agravează pe zi ce trece, iar situația din Europa devine din ce în ce mai dificil de gestionat. În acest context, Ursula von der Leyen vine cu noi precizări privind o eventuală vaccinare.
„Situația COVID-19 este foarte gravă. Trebuie să intensificăm răspunsul UE”, a afirmat miercuri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Astăzi lansăm măsuri suplimentare în lupta noastră împotriva virusului; de la creșterea accesului la teste rapide și pregătirea campaniilor de vaccinare până la facilitarea călătoriilor în condiții de siguranță atunci când este necesar.
Invit statele membre să coopereze îndeaproape. Măsurile îndrăznețe întreprinse acum vor ajuta la salvarea de vieți omenești. Niciun stat membru nu va ieși din această pandemie în condiții de siguranță până când nu o vor face cu toții”, a adăugat Ursula von der Leyen.
„În cel mai bun scenariu posibil, acordurile de achiziționare anticipată a vaccinurilor anti- COVID, pe care le avem cu companiile farmaceutice, prevăd o gamă cuprinsă între 20 și 50 de milioane de doze livrate în fiecare lună, de când primele companii vor fi pregătite.
Dacă toți candidații pe care îi avem pentru producerea de vaccinuri ar avea succes, în 2021 vom avea 1 miliard și 220 de milioane de vaccinuri. Dar, dacă nu vor reuși toți candidații, vom putea vaccina 700 de milioane de persoane”, a spus Von der Leyen, potrivit Ansa.