Restricțiile din Germania au afectat activitatea în sectorul serviciilor și în industrie

Restricțiile impuse de către autoritățile germania din cauza pandemiei de coronavirus au afectat activitatea în sectorul serviciilor și în industrie. Acest lucru este arătat din rezultatele unui studiu realizat de compania de analize financiare Markit.

Restricțiile din Germania: Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în Germania, care măsoară activitatea în sectorul serviciilor, a scăzut în ianuarie la 46,8 de puncte, de la 47 puncte luna precedentă, potrivit unei estimări preliminare a companiei Markit, cu sediul la Londra.

De asemenea, indicatorul care măsoară activitatea în industrie, a scăzut în ianuarie la 57 de puncte, de la 58,3 puncte în decembrie, deşi exporturile se redresează.

Ca rezultat, indicatorul PMI din industrie şi servicii, care împreună reprezintă peste două treimi din economia Germaniei, a scăzut la 50,8 puncte, cel mai redus nivelul nivel din ultimele şapte luni, de la 52 de puncte luna precedentă.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

Restricțiile din Germania: Măsurile au fost extinse până pe 14 februarie

Marţi, autorităţile de la Berlin au anunţat că măsurile de izolare din Germania au fost extinse până pe 14 februarie, fiind impuse reguli mai stricte privind purtarea măştii în magazine şi în transportul public. Germania a închis şcolile, magazinele neesenţiale, barurile, restaurantele şi centrele culturale, în cadrul unui lockdown care a fost înăsprit treptat de la începutul lunii noiembrie.

În Germania, peste două milioane de persoane au contractat noul coronavirus până în prezent, dintre care peste 50.000 au decedat, potrivit datelor Institutului Robert Koch, specializat în controlul bolilor.

„Per ansamblu, economia germană a avut un start lent în 2021, iar extinderea restricţiilor până cel puţin în 14 februarie ar putea face ca tendinţa să continue şi în următoarele săptămâni”, a apreciat Phil Smith, director în cadrul IHS Markit.

Acesta a adăugat: „Industria are o evoluţie destul de bună, sprijinită de majorarea exporturilor. Producătorii industriali sunt încrezători în legătură cu perspectivele din acest an şi se aşteaptă la o producţie industrială ridicată, deşi sunt probleme pe partea de aprovizionare”.

Conform prognozelor FMI, economia germană, motorul Europei, va stagna în primul trimestru al acestui an, dar va reveni pe creştere pentru restul anului.

Pe ansamblul anului 2021, FMI estimează că Produsul Intern Brut al Germaniei va înregistra un avans de 3,5%. Acest salt ar veni după o contracţie de 5% anul trecut, potrivit estimărilor iniţiale ale Oficiul federal de statistică, arată Reuters.