Restricţiile impuse de Administrația Trump pentru Nvidia oferă un avantaj companiilor chineze rivale
Înăsprirea restricţiilor privind exporturile de cipuri Nvidia către China s-ar putea transforma într-un avantaj pentru companiile chineze rivale, precum Huawei, susţin analiştii din industria semiconductoarelor.
Departamentul Comerţului American a anunţat, săptămâna trecută, că noile unităţi grafice Nvidia H20 şi alte cipuri produse de AMD vor necesita licenţe speciale de export, ceea ce a dus la oprirea livrărilor şi la o pierdere de 5,5 miliarde de dolari americani pentru Nvidia în acest trimestru.
Decizia Departamentului Comerţului American ar putea accelera ascensiunea companiilor chineze rivale în domeniul inteligenţei artificiale, precum Huawei şi Cambricon Technologies, o companie parţial de stat. Acţiunile Cambricon, de exemplu, au crescut cu peste 10% în ultimele cinci zile şi cu 400% în ultimul an.
În prezent, Huawei este considerată liderul local în eforturile de a înlocui Nvidi prin dezvoltarea seriei de cipuri Ascend 910, cea mai recentă versiune fiind Ascend 910C.
„Restricţiile aplicate H20 oferă o fereastră de oportunitate pentru cipurile domestice precum Ascend. Deşi Huawei este cu o generaţie în urmă, hardware-ul produs devine tot mai competitiv, chiar dacă ecosistemul software rămâne mai puţin matur”, a explicat Doug O’Laughlin de la „SemiAnalysis”.
China se bazează pe fonderii interne precum SMIC, dar şi ele sunt afectate de controalele americane, care le limitează accesul la echipamente de ultimă generaţie. TSMC, principalul producător de cipuri la nivel global, respectă interdicţiile SUA şi nu mai produce cipuri avansate pentru Huawei.
În ciuda acestui fapt, experţii financiari spun că stocurile acumulate anterior, estimate la 16 miliarde de dolari doar pentru cipurile H20, pot susţine temporar nevoile companiilor chineze, oferind timp pentru dezvoltarea internă.
În pofida sancţiunilor SUA, Huawei merge mai departe
Un raport realizat de „SemiAnalysis” ne indică faptul că, în pofida sancţiunilor, Huawei a reuşit să integreze în cipurile sale componente esenţiale provenind din Coreea de Sud, Taiwan, Japonia, Olanda și SUA. De altfel, capacitatea de producţie a SMIC ar putea creşte semnificativ în lipsa unor sancţiuni mai stricte.
Acum, SUA investighează TSMC după ce un cip realizat de companie pentru Sophgo a fost găsit în procesorul Huawei Ascend 910B, ceea ce ridică suspiciuni privind posibile ocoliri ale controalelor. În prezent, analiștii financiari se îndoiesc că noile restricţii ale SUA vor atinge obiectivele dorite.
„Aceste controale au afectat în primul rând companiile americane, precum Nvidia, şi au avut un impact redus asupra capacităţii Chinei de a dezvolta modele AI avansate. Dimpotrivă, ele par să fi încurajat industria chineză să devină mai inovatoare şi să elimine treptat dependenţa de tehnologia americană”, a explicat Paul Triolo, expert la DGA Group.
