CJUE a confirmat astfel noile dispoziţii adoptate de legislativul european în materie de prezentare a pachetelor, în special avertismentul privind riscurile asupra sănătăţii, care trebuie să rămână lizibil după deschiderea pachetului. 

Constituit dintr-un mesaj şi dintr-o fotografie color, acesta trebuie să ocupe 65% din suprafaţa exterioară a fiecărui pachet, după reglementarea UE. 

Cea mai înaltă instanţă europeană consideră de altfel că interdicţia de a afişa pe etichetă sau pe ambalajul exterior orice mesaj care să contribuie la promovarea şi incitarea la consumul de tutun este proporţională cu riscul şi 'de natură să protejeze consumatorii'. 

Statelor membre, mai precizează CJUE, le este acordată posibilitatea de a menţine sau de a institui noi exigenţe numai în ceea ce priveşte aspectele ambalării produselor din tutun 'care nu sunt armonizate în directivă'. 

Curtea reafirmă în decizie interdicţia pentru ţigările mentolate care, prin 'aroma lor agreabilă', încearcă să facă produsele din tutun 'mai atractive pentru consumator', mergând împotriva luptei antitutun şi a dependenţei. Polonia a contestat această interdicţie. Potrivit DPA, recursul Poloniei ar fi fost susţinut şi de România. 

Legislatorul a avut dreptate să impună astfel de reguli, întrucât legislaţia poloneză în materie nu este suficient de constrângătoare, estimează CJUE, în ciuda ridicării limitei de vârstă pentru cumpărarea ţigărilor mentolate şi a avertismentelor impuse pe pachete. 

Aromele din ţigări şi tutun de rulat vor fi interzise dacă acoperă gustul de tutun, iar popularele ţigări mentolate vor fi interzise din 2020. La rândul lor, ţigările slim vor fi vândute în pachete mai puţin atrăgătoare. 

De asemenea, Curtea validează regimul special aplicabil ţigaretelor electronice, în special în ceea ce priveşte conţinutul de nicotină de 20 grame per mililitru, precum şi o serie de obligaţii şi interdicţii în materie de informare şi promovare. 

'Supunând aceste ţigări unui regim juridic distinct şi, de altfel, mai puţin strict decât cel aplicabil în cazul produselor din tutun, legislatorul UE nu a încălcat principiul egalităţii de tratament', a estimat Curtea. 

Într-o piaţă în plină expansiune, reglementarea privind ţigările electronice participă la armonizarea pieţei interne, a subliniat CJUE în verdict. 

AGERPRES