Restricțiile se înăspresc în Europa! Încă o țară a adoptat măsuri pentru a combate varianta Omicron

varianta tulpina omicron

SURSA FOTO: Dreamstime

Restricțiile din Irlanda au devenit și mai dure, potrivit unui anunț făcut de premierul Michael Martin în ziua de vineri, 17 decembrie. Astfel, accesul în pub-uri, baruri şi restaurante va fi limitat până la sfârşitul lunii ianuarie.

Restricțiile se înăspresc în Europa! Încă o țară a adoptat măsuri pentru a combate varianta Omicron

Potrivit explicației oferite de premierul irlandez Michael Martin, decizia a fost luată pentru a combate răspândirea variantei Omicron a COVID-19, scrie afp.com

„Toate restaurantele şi barurile (…) se vor închide la ora 20:00”, începând de duminică şi până la 30 ianuarie, a anunţat şeful guvernului irlandez, în cadrul unui discurs.

Decizii similare au fost luate în Elveția

Guvernul federal din Elveția a transmis recent că va înăspri de luni, 20 decembrie, măsurile anti-COVID pentru a încerca să limiteze amploarea celui de al cincilea val al epidemiei şi să anticipeze răspândirea variantei Omicron Astfel, autoritățile din Elveția vor restrânge sever accesul persoanelor nevaccinate şi va impune revenirea la telemuncă.

„Numai persoanele vaccinate sau vindecate vor avea de acum acces în interiorul restaurantelor, stabilimentelor culturale şi unităţilor de sport şi recreere precum şi la evenimentele din interior”, a informat Consiliul federal într-un comunicat.

Este ceea ce se numeşte 2G în Elveţia, de la cuvintele germane „genesen” (n.r. vindecat) şi „geimpft” (n.r. vaccinat). Odată cu apropierea sărbătorilor de Crăciun, care se derulează în general în familie în această ţară alpină, reuniunile private vor fi limitate la zece persoane, inclusiv copiii, dacă unul dintre participanţii de cel puţin 16 ani nu este vaccinat sau vindecat de COVID-19.

Aceste măsuri ar trebui să limiteze infectarea persoanelor nevaccinate

Din perspectiva autorităţilor federale, aceste măsuri ar trebui să limiteze infectarea persoanelor nevaccinate deoarece „ele transmit mai uşor virusul şi sunt mai frecvent confruntate cu complicaţii atunci când sunt contaminate”.

Marea majoritate a persoanelor bolnave ajunse la serviciul de terapie intensivă din Elveţia nu sunt vaccinate. În locurile unde nu este posibil să se poarte masca sau în baruri şi discoteci se aplică regula aşa-numită 2G+, care impune prezentarea unui test negativ, în plus faţă de permisul sanitar. Persoanele a căror vaccinare, rapel sau vindecare datează de mai puţin de patru luni sunt scutite de la această obligaţie de depistare.