Reorganizarea Romsilva și măsurile ministrului Mediului
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a adus în discuție recent necesitatea unui control mai riguros asupra Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, susținând că acțiunile conducerii au fost insuficiente pentru a preveni declinul acesteia pe parcursul ultimilor 20 de ani.
Fechet a declarat că a cerut demisia directorilor care au contribuit la stagnarea și pierderile Regiei, subliniind că aceștia nu au implementat măsuri semnificative pentru redresarea instituției.
![Mircea Fechet](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2023/10/Mircea-Fechet-scaled-e1696939701283.jpg)
Directori care nu au reacționat la scăderea performanței Romsilva
Ministrul a subliniat faptul că există directorii care au asistat pasiv la scăderea performanței Romsilva, și a cerut ca aceștia să fie mutați în zone mai dificile, acolo unde este nevoie de implicare directă, chiar de muncă de teren.
Conform afirmațiilor lui Fechet, „nu strică ca și directorii, din când în când, să mai facă și muncă de teren”.
De asemenea, a subliniat necesitatea evaluării urgente și revocării celor care conduc direcții silvice cu performanțe scăzute, subliniind că „unii pierd 1.000.000 lei pe săptămână” din cauza managementului defectuos.
În acest context, Fechet a continuat să critice bonusurile și premiile acordate personalului din cadrul Romsilva, menționând că „primele nerușinate” au fost o practică extinsă în ultimele decenii.
Potrivit ministrului, situația nu este una izolat, menționând exemplele unor prime exorbitante de 100.000 de euro sau chiar sume de 400.000 – 450.000 de lei, care au fost acordate în ciuda performanțelor slabe ale celor implicați.
Fechet a indicat că este în pregătire un proiect legislativ care vizează corectarea acestor anomalii și modificarea legislației în vigoare, pentru a pune capăt acestor practici.
![romsilva](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2025/01/romsilva.jpg)
Reorganizarea Romsilva, necesară pentru salvarea instituției
Un alt punct important abordat de ministru a fost reorganizarea Romsilva, pe care o consideră necesară pentru salvarea instituției. Fechet a respins o propunere a conducerii Regiei de a reduce numărul de angajați cu 1.200 de persoane, majoritatea fiind pădurari, subliniind că măsurile propuse nu sunt suficiente pentru a opri declinul continuu al Romsilva. Ministrul a afirmat că reorganizarea trebuie să înceapă cu o restructurare de la nivelul superior, și a cerut demisia directorilor din departamentele economice, fond forestier, investiții și comercial, care nu au reușit să aducă plusvaloare Regiei.
Concluzionând, Mircea Fechet a subliniat că Romsilva are nevoie de o reformă profundă, începând cu schimbarea echipei de conducere, pentru ca aceasta să depășească criza în care se află.
De asemenea, a reiterat că orice măsură care vizează tăierea unor posturi vacante nu va soluționa problemele structurale ale Regiei, ci doar va amâna inevitabilul, accentuând importanța unui plan de redresare mult mai ambițios.