Restructurarea angajaţilor de la şantierul Damen Mangalia, în acţionariatul căruia au intrat în 2018 olandezii de la Damen Shipyards Group, a fost amânată. Explicația are legătură cu o decizie a ministerului Economiei.
Restructurarea angajaţilor de la şantierul Damen Mangalia, în acţionariatul căruia au intrat în 2018 olandezii de la Damen Shipyards Group, se amână în condiţiile în care statul, ca acţionar majoritar prin Ministerul Economiei, nu a dat un aviz pozitiv.
Florin Spătaru, ministru al Economiei, a arătat că nu a fost dată nicio justificare în sensul acordării avizului pozitiv.
„Pentru restructurarea personalului nu s-a dat un aviz pozitiv pentru că nu există nicio justificare în acest sens. Conducerea trebuie să vină cu un plan realist, suntem în legătură permanentă cu ce se întâmplă la şantierul din Mangalia. Şantierele locale stau relativ bine având în vedere contextul pe care îl avem”, a spus pentru ZF Florin Spătaru, ministrul economiei şi fost angajat al Damen.
AGA de la Damen Shipyards Mangalia, convocată în decembrie
Adunarea Generală a Acţionarilor de la Damen Shipyards Mangalia a fost convocată pe 12 decembrie pentru a aproba „reorganizarea forţei de muncă prin restructurarea posturilor“, „vânzarea mai multor imobile (inclusiv două cămine de personal-n.red)”, dar şi aprobarea unor noi obiecte de activitate precum „fabricarea vehiculelor militare de luptă“ sau „producţia de caroserii pentru autovehicule“.
Tot la mijlocul lui decembrie două autocare cu angajaţi Damen au venit în Bucureşti să protesteze în faţa Ministerului Economiei dată fiind restructurarea ce se anunţă. Sindicaliștii au declarat că protestează deoarece, în ciuda faptului că deja s-a concediat colectiv un număr semnificativ de angajați, se dorește în continuare restructurarea forței de muncă și a posturilor. Potrivit acestora, se confruntă cu o stare de incertitudine în ceea ce privește locul de muncă de mai bine de doi ani, iar măsurile luate de către statul român nu le sunt favorabile.
Aceștia au avut cu pancarde pe care erau scrise mesaje ca “Arătaţi-ne că vă pasă”, “Nu ne concediaţi”, “Vrem să muncim în ţara noastră”, „Nu concedierilor, da angajărilor”. Angajații au anunțat atunci că vor veni zi de zi la proteste să ceară explicații angajatorului de ce nu pot primi o creștere salarială corelată cu rata inflației, precizează sindicatul. La acel moment, Blocul Național Sindical a anunțat că această inițiativă a dat roade, angajații reușind dă obțină suspendarea negocierilor, cel puțin deocamdată.
Şantierul raporta o cifră de afaceri de 88,5 mil. lei şi pierderi de 108,6 mil. lei în 2020, ultimul an în care sunt prezentate datele la mfinante.ro.