Guvernul de la Atena face presiuni asupra băncilor pentru a fuziona, după ce capitalul lor a fost afectat de criza datoriilor suverane şi majorarea creditelor neperformante. Tentativele de creare a unor bănci mai puternice în Grecia au eşuat. Discuţiile dintre National şi Alpha au eşuat în ianuarie 2002 iar Piraeus Bank SA, a patra bancă din Grecia, a abandonat anul trecut oferta de a cumpăra două bănci de stat mai mici deoarece nu a obţinut nici un răspuns de la guvern.
‘Fuziunile sunt o stradă cu sens unic pentru a restabili încrederea în sistem. Ţara are nevoie de bănci puternice, care să rămână în Grecia’, a afirmat şeful NBG.
Oferta surpriză a NBH pentru preluarea Alpha Bank a dus la creşterea preţului acţiunilor băncilor dar tranzacţia a eşuat.
Cu toate acestea NBG rămâne convinsă că o tranzacţie de fuziune cu a treia bancă din Grecia ar putea ajuta la sprijinirea sistemului bancar şi la îmbunătăţirea accesului la finanţarea interbancară.
‘Restructurarea datoriei Greciei nu este o opţiune deoarece ar însemna distrugerea ţării, fiind nevoie de zeci de ani pentru redresare. Astfel de discuţii nu sunt benefice’, a afirmat şeful NBG.
Finanţarea acordată de BCE băncilor din Grecia aproape s-a dublat anul trecut, la 97,67 miliarde de euro.
Pe piaţa din România sunt prezente mai multe instituţii financiare controlate de bănci greceşti, printre care Alpha Bank, Banca Românească (controlată de National Bank of Greece), Bancpost (controlată de Eurobank EFG), Piraeus Bank, Emporiki, ATEbank şi Marfin.
SURSA: Agerpres