Modificari s-au petrecut in 17 din cele 23 de ministere pe care le avea cabinetul Nastase. In trei cazuri au fost inlocuiti din functie titularii, cinci ministere au fost comasate cu unele deja existente, rezultand alte cinci, care s-au trezit cu atributii suplimentare, iar trei ministere au fost „retrogradate”, devenind agentii. Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul (Acsinte Gaspar) si negociatorul-sef cu UE (Vasile Puscas) si-au pastrat functiile, devenind ministri delegati, dar primul a pierdut cea mai mare parte a subordonatilor sai.
Oricum, se pare ca schimbarile nu sunt decat de suprafata. Mai exact, cei mai multi demnitari ramasi in functie au coborat o treapta (ministrii vor fi secretari de stat, acestia directori generali si asa mai departe). Ceva mai mult va fi afectat personalul de la baza. Angajatii secretariatelor generale, ai directiilor de presa, de integrare, juridice si de resurse umane ai institutiilor defuncte vor avea, se pare, ceva dificultati. Daca nu vor fi preluati de departamentele similare sau redistribuiti, ei vor fi, pur si simplu, pusi pe liber. Doar ca, in cazul unui minister, acestia nu reprezinta decat circa 10 – 15 % din personal.
In cele mai multe cazuri, programele aflate in derulare vor fi continuate, doar rareori avand loc suspendari temporare. De obicei, acestea sunt motivate organizatoric (nu exista inca stampile cu denumirea noua a institutiei, de exemplu).
Cu adevarat interesant este ca, pentru reducerea numarului de posturi din cabinet, au fost formate adevarate struto-camile. Este cazul noului Minister al Transporturilor, Constructiilor si Turismului, condus de Miron Mitrea. Chiar daca acesta a spus ca toate proiectele de turism vor continua, „cu accent pe Dracula Park”, este destul de greu de crezut ca acestea nu se vor pierde, treptat, printre cele privind autostrazile, caile ferate, sistemele de canalizare si alimentare cu apa ori locuintele.
Se pare ca sef va fi secretarul de stat Nicu Radulescu, in timp ce ministrul Dan Agathon s-a intors la functia anterioara, cea de coordonator al Departamentului pentru Relatii cu Presa al PSD. In rest, cei 150 de angajati vor ramane pe posturi si in sediul actual pentru inca o luna, urmand ca abia apoi sa se ia o decizie privind eventuale concedieri sau mutarea in Palatul CFR.
si Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (MIMMC), transformat in agentie in subordinea premierului, isi va pastra oamenii, inclusiv pe Silvia Ciornei, acum doar secretar de stat. Doar aproximativ zece din cei 100 de salariati, angajati ai Directiei de Comert Interior, se vor muta la proaspat infiintatul Minister al Economiei si Comertului (MEC), care a luat locul Ministerului Industriei si Resurselor si care va fi condus tot de Dan Ioan Popescu.
Mediul va fi o parte a noului Minister al Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului (MAPAM). Se vorbea despre o agentie nationala, dar se pare ca, pana la urma, va fi un simplu departament, condus de un secretar de stat. Daca acesta va fi sau nu Petru Lificiu, fostul ministru, nimeni nu parea a sti ceva. Surse din Palatul Victoria spun ca, la inceputul acestei saptamani, Adrian Nastase si Ion Iliescu negociau pe acest subiect.
Unul dintre cele mai afectate este Ministerul Dezvoltarii si Prognozei. El va fi, pur si simplu, impartit intre diverse institutii: Directia de Dezvoltare Regionala va trece la Ministerul Integrarii Euopene, partea de prognoza ar putea ajunge in subordinea primului-ministru, iar restul va fi integrat la Economie si Comert. Tot la MEC vor fi incluse Departamentele de Comert Exterior si de Politici Economice, pana acum subordonate lui Nastase. Cat despre ministrul Leonard Cazan, acesta a fost numit secretar executiv al PSD.
Greu lovit a fost si Ministerul Tineretului si Sportului. Departamentul de tineret intra in componenta Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, unde in locul Ecaterinei Andronescu, care s-a intors la Camera Deputatilor, a fost numit Alexandru Athanasiu. Departamentul de sport se va transforma, cel mai probabil, in agentie nationala, dar nu se stia inca daca aceasta va fi condusa de fostul ministru, Georgiu Gingaras. Cert este ca directiile judetene se vor ocupa doar de sport, angajatii pe probleme de tineret trecand la cele 20 de centre judetene de tineret sau fiind concediati. „si programele lansate pentru tineret se suspenda pana la toamna”, a precizat purtatorul de cuvant al MTS, Cosmin Corendea.
Una dintre cele mai neasteptate schimbari s-a produs la Ministerul Administratiei Publice. Acesta a fost comasat cu Internele, rezultand Ministerul Administratiei si Internelor, iar Octav Cozmanca a fost pus pe liber, fiind numit presedinte executiv al PSD, pentru a pregati partidul pentru campania electorala. In locul lui a fost propulsat, ca ministru delegat pentru administratie, Gabriel Oprea, fostul prefect al Capitalei.
Din Guvern va disparea si Ministerul Informatiilor Publice. Surse din Executiv spun ca Vasile Dancu va conduce Agentia de Strategii Guvernamentale, inspirata din Strategy Unit, a lui Tony Blair. Oficiile pentru rromi si pentru relatiile interetnice, precum si Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, vor trece in subordinea lui Adrian Nastase.
Nume noi in Guvern
· Ministerul Sanatatii si Familiei, transformat in al Sanatatii, a pierdut-o pe Daniela Bartos, care a redevenit deputata, in locul ei fiind numit Mircea Beuran, consilier al presedintelui Iliescu.
· Ministerul Muncii, Solidaritatii
Sociale si Familiei o are pe Elena Dumitru, fosta sefa a Departamentului de Politici Sociale, in locul lui Marian Sarbu, care a devenit ministru delegat pentru relatiile cu partenerii sociali.
· Ionel Blanculescu, noul ministru delegat pentru coordonarea autoritatilor de control, va avea in mana Corpul de Control al premierului, Garda Financiara, ANPC, Consiliul Concurentei, Garda de Mediu, Inspectia Muncii si Directia de Control Sanitar.
· Eugen Dijmarescu va fi ministru delegat pentru comert.
Cei mai puternici ministri
Dan Ioan Popescu, Economie si Comert. A preluat parti din Ministerul Dezvoltarii si Prognozei si din MIMMC, precum si departamentele de comert exterior si de
politici economice. Are in mana domenii sensibile, cum ar fi cel energetic, exporturile si importurile si industria grea.
Miron Mitrea, Transporturi, Constructii si Turism. A preluat si activitatea de turism, detinand acum controlul asupra unor proiecte-cheie: constructia de autostrazi, reabilitarea drumurilor, constructia de locuinte, Dracula Park, modernizarea cailor ferate etc.
Ioan Rus, Administratie si Interne. A ajuns sa conduca ceea ce purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, numea „o structura de temut, dupa model stalinist”. Rus are acum in mana politia, jandarmeria, politia de frontiera, pompierii, arhivele nationale, evidenta populatiei, dar si intreaga administratie publica.