Grupul franco-belgian România Hypermarche, care operează magazinele Cora la nivel naţional, a notificat compania Globe Trade Centre (GTC), proprietarul mallului, cu privire la decizia luată.

Anunţul vine la circa o lună după ce în raportul financiar al GTC, companie al cărei principal acţionar este gigantul american Lone Star, se preciza că o serie de centre comerciale din portofoliul companiei, printre care şi Galleria Arad, sunt neprofitabile din cauza gradului insuficient de ocupare şi a chiriilor mici. În 2012 şi Carrefour a fost nevoit să îşi închidă unitatea din mallul Armonia Arad, după ce proprietarul centrului, grupul austriac Immofinanz, a decis să transforme proiectul în spaţii de depozitare.

CITIŢI ŞI Armonia Arad se transformă în centru logistic. Carrefour mai închide o unitate

„Am primit notificarea Cora şi în acest moment explorăm toate opţiunile legale existente, contractul de închiriere fiind semnat pe o perioadă de 10 ani. În acelaşi timp, suntem în diferite discuţii cu alţi operatori de hipermaketuri precum şi cu alţi retaileri de calibru şi o eventuală plecare a Cora nu este sinonimă cu stoparea activităţii Galleria Arad, existând întotdeauna alte opţiuni”, a declarat Danny Bercovich, CEO GTC România.

România Hypermarche deţine pe piaţa locală o reţea de 12 hipermarketuri Cora.

Valoarea mallurilor Galleria Arad şi Piatra Neamţ, singurele din lanţul Galleria pe care GTC le mai are în România după vânzarea centrelor din Suceava şi Buzău, a scăzut în ultimul an de la 35,1 mil. euro la 8,5 mil. euro, potrivit ultimului raport financiar al companiei. GTC pune această scădere abruptă pe seama ofertelor de cumpărare primite pentru activele neperformante, venite în urma deciziei grupului de a nu mai susţine financiar aceste proprietăţi şi de a le vinde.

CITIŢI ŞI Antreprenorul Liviu Avram cumpără mallul cu probleme Galleria Buzău

Cele două centre comerciale rămase în portofoliul GTC au o rată de ocupare de 88% şi practică o chirie medie de 4 euro/mp/lună.

„Grupul se află în imposibilitatea de a atrage noi chiriaşi sau de a creşte nivelul chiriilor din motive independente de voinţa sa, în special din cauza condiţiilor de piaţă existente. Nu există nicio garanţie că grupul va putea să renunţe la aceste proiecte în timp util sau să le restructureze pentru a limita pierderile. Nu poate fi exclus faptul că grupul nu va vinde sau suspenda temporar aceste proiecte; în astfel de situaţii, nu există nicio asigurare că în urma unor asemenea acţiuni grupul îşi va limita pierderile în timp util. Grupul nu poate exclude că va fi forţat să întrerupă operaţiunile acestor proiecte“, se precizează în ultimul raport financiar al GTC.

GTC România a investit în 2014 peste 1,5 mil. de euro în reîmprospătarea Galleria Arad.

GTC mai deţine în România turnurile de birouri City Gate din Piaţa Presei, a căror valoare a scăzut pe parcursul anului trecut de la 157 mil. euro la 148 mil. euro; un teren de 10.000 mp, în parteneriat cu George Copos, destinat construcţiei unui turn de birouri; şi ansamblurile rezidenţial Rose Garden şi FeliCity.