"Credem că opinia publică are dreptul să înţeleagă posibilele consecinţe ale abordării ministrului Irimescu care, deşi a afirmat, în repetate rânduri, că România riscă sancţiuni în legătură cu Legea 150, ministerul pe care încă îl mai conduce a publicat pe site un proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice de desfăşurare a acţiunilor privind lanţul scurt de aprovizionare”, au punctat reprezentanții AMRCR.
Mai mult, retailerii susţin că în contextul în care este binecunoscut faptul că sectorul agricol este domeniul în care România a primit cele mai multe fonduri comunitare, un ministru tehnocrat, cu expertiză europeană, poate anticipa în deplină cunoştinţă de cauză, şi deci trebuie să fie pregătit să îşi asume şi responsibilitatea, pentru efectele legale, directe şi colaterale, pe care le-ar putea provoca eventuala sancţionare sau chiar suspendare a acestora.
"În plus, consecinţele punerii în practică a aşa-zisului lanţ scurt de aprovizionare sunt binecunoscute chiar de domnia sa care, într-un interviu recent, admitea pe de o parte că 'nu poate asigura nici merele' iar pe de altă parte că 'important este să asiguri consumatorului hrana la un preţ accesibil'", menţionează AMRCR.
În ceea ce priveşte textul normelor metodologice propus spre dezbatere publică, retailerii afirmă că "acestea adaugă la lege, ceea ce contravine legalităţii".
"Un exemplu este crearea unui aşa-zis 'Consiliu de monitorizare a lanţului scurt de aprovizionare cu produse alimentare', în a cărui componenţă este inclusă arbitrar şi AMRCR, deşi asociaţia nu a fost niciodată consultată în această privinţă şi nici nu şi-a exprimat acordul de a face parte dintr-un astfel de organism", potrivit AMRCR.
Potrivit proiectului de HG care stabileşte normele metodologice pentru Legea 150/2016 de comercializare a produselor agricole publicat pe site-ul MADR, produsele alimentare proaspete, dar şi cele congelate şi procesate vor intra pe lanţul scurt de aprovizionare, care implică relaţii comerciale între furnizor, un singur comerciant şi consumatori.
Legea 150/2016, care modifică şi completează Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, a intrat în vigoare la data de 18 iulie, iar normele de aplicare trebuie adoptate în termen de şase luni, respectiv până pe 15 ianuarie 2017.
Proiectul mai prevede ca Ministerul Finanţelor Publice să transmită către Ministerul Agriculturii lista comercianţilor cu cifra de afaceri de cel puţin două milioane de euro, rezultată din comercializarea produselor alimentare, realizată în anul anterior, care se va afişa pe site-ul MADR. (Sursa: Agerpres)