Transportatorul de energie electrică Transelectrica are tot mai greu acces la finanțare, chiar dacă a reușit să revină pe profit și pe creștere a afacerilor în al treilea trimestru al acestui an.
Transelectrica (simbol bursier TEL) se numără printre acțiunile listate la BVB cu creșteri mult peste media pieței. În primele zece luni ale anului, titlurile TEL s-au apreciat cu 38,5%, o creștere de top 10 la bursa de la București. Compania de distribuție a energiei electrice a reușit să își îmbunătățească semnificativ rezultatele în al treilea trimestru al anului, după ce în primele două cifrele erau în scădere.
Transelectrica a înregistrat în al treilea trimestru un profit net de 63,3 milioane lei, după ce în prima jumătate a anului a consemnat pierderi de 58 milioane lei. Explicația constă în exportul de energie, în special către Serbia, și în reevaluarea în scădere a datoriilor în valută ale companiei, care au dus la profituri financiare. Energia transportată către Serbia, cu care compania a încheiat un contract pe un an, reprezintă 8,6% din totalul prognozat de companie pentru acest an.
În al treilea trimestru al anului, cifra dea afaceri a TEL a crescut cu 8,3% până la un nivel de 592 milioane lei, iar profitul operațional a crescut de zece ori față de aceeași perioadă a anului trecut, până la 39,6 milioane lei. Estimările pentru ultimul trimestru al anului sunt, de asemenea, optimiste, trimestrul patru fiind, alături de primul trimestru, perioade propice pentru Transelectrica.
Finanțare îngreunată de datorii
Rezultatele după primele nouă luni arată că profitul net de 5,2 milioane lei este mai redus decât cel din aceeași perioadă a anului trecut, de 11,5 milioane lei, iar cifra de afaceri a trecut pe creștere, cu 1,2%, ajungând până la 1,8 miliarde lei.
Transportatorul de energie și-a convocat și acționarii pe data de 8 decembrie, pentru a aproba bugetul rectificat pe 2010. Conform anunțului, bugetul rectificat prevede diminuarea cheltuielilor cu 10 milioane lei, urmând să coboare la 2,71 miliarde lei, în timp ce veniturile se vor menține la 2,74 miliarde lei. De asemenea, profitul net va crește de la 4,4 milioane lei până la 13 milioane lei. Acționarii vor decide și alegerea lui Florin Ionel în funcția de membru al Consiliului de Administrație în locul lui Florin Marza.
Compania are însă probleme mari de finanțare. În primul rând, trebuie extinsă rețeua de distribuție, astfel încât să acopere preluarea în sistem a energiei eoliene, extindere al cărei cost se ridică la circa 250 milioane euro. Mai mult, Transelectrica are nevoie de modernizare, unele echipamente utilizate având o vechime de peste 40 de ani. Recent, compania și-a schimbat și directorul general, odată ce Adrian Băicuși și-a dat demisia, după un mandat de doar doi ani. Înlocuitorul său este Stelian Gal, fostul șef al companiei.
Finanțarea este îngreunată și de datoriile pe care compania le are deja. La sfârșitul anului trecut, datoriile ce trebuiau plătite într-o perioadă de un an se ridicau la 689 milioane lei, în scădere totuși față de 2008, când erau de 840,3 milioane lei. Compania avea, în 2009, datorii totale de 1,65 miliarde lei. Transelectrica rămâne o companie de stat cu monopol pe piață. Aceasta înseamnă că statul, principalul acționar, ar trebui să se implice direct în finanțarea societății, mai ales în condițiile în care lipsa de capacitate a transportatorului ar putea bloca și investițiile în parcuri eoliene. Iar o soluție parțială ar fi chiar o ofertă secundară de acțiuni.
1,65 miliarde lei este valoarea tuturor datoriilor Transelectrica la sfârșitul anului trecut, datorii care reduc semnificativ posibilitățile de finanțare