Rețeaua Soros, unde au lucrat peste 10 judecători în diferite ONG-uri, pare să aibe o influență serioasă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Cum s-a ajuns la o astfel de concluzie?
Potrivit unu studiu, cel puțin 12 din judecătorii care în ultimul deceniu și-au desfășurat activitatea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), cu sediul la Strasbourg, au lucrat la unele ONG-uri, finanțate de Fundația pentru o Societate Deschisă a lui George Soros. Renumitul specialist francez în drept, Gregor Puppinck, a cercetat anumite aspecte referitoare la judecătorii CEDO care au legături cu organizațiile societății civile. ”Am observat că unele organizații ale societății civile au o influență puternică”, a declarat Puppinck în cadrul unei emisiuni difuzate duminică pe postul public de radio Kossuth. Expertul francez a vorbit despre demersurile făcute pentru realizarea acestui studiu în care a analizat biografia – care este accesibilă publicului – a 100 de judecători care lucrează la CEDO de un deceniu.
Nu este necesară experiența în profesia de judecători
Potrivit studiului, care conține 200 de pagini, miliardarul George Soros se află în frunte în privința influențării, în special, a țărilor mai mici, de unde organizațiile sale trimit la Strasbourg experți în domeniul drepturilor omului, respectiv activiști care nu au nicio experiență în profesia de judecător. În aceste țări sunt puțini judecători cu studii corespunzătoare și care au lucrat timp îndelungat la tribunal, de aceea în locul lor organizațiile lui Soros îi trimit la Strasbourg judecători care anterior au lucrat la ONG-uri, respectiv activiști pentru drepturile omului și experți. Așadar, pentru obținerea statutului de membru al CEDO este suficient ”să fii un jurist cu o reputație recunoscută (conform Articolului XXI din Convenția Europeană a Drepturilor Omului). În consecință, un membru CEDO poate fi un avocat, profesor sau chiar un apărător al drepturilor omului care anterior a fost activist. Se poate observa că aceste persoane au lucrat mai înainte ca reprezentanți ai organizațiilor societății civile și mai târziu au devenit judecători la Starsbourg, a mai spus Gregor Puppinck.
Potrivit studiului, din cei 100 de judecători analizați, 22 pot fi corelați, într-un fel, cu organizațiile societății civile, iar 12 dintre aceștia cu Fundația pentru o Societate Deschisă a lui Soros. ”Este o cifră foarte-foarte mare (…), ceea ce ridică deja probleme, deoarece banii și materia cenușie a Fundației pentru o Socieate Deschisă sunt atât de focalizate asupra CEDO, încât este echivalent deja cu influențarea acesteia”, a mai spus expertul francez. Din studiu mai rezultă că în ultimii zece ani au existat 88 de dosare, în cazul cărora se pune problema existenței unei suspiciuni în sensul că acestea au fost influențate de organizațiile societății civile. Gregor Puppinck a arătat studiul său mai multor foști și actuali judecători, care au solicitat în unanimitate publicarea materialului, notează Hirado.
Gregor Puppinck a precizat că scopul studiului a fost îndepărtarea influenței ONG-urilor din cadrul CEDO și producerea unor schimbări în structura organizatorică a Curții. În opinia sa, ar fi bine, dacă drepturile omului promovate în diferite țări ar fi lipsite de ideologii, dictate de marile organizații ale societății civile. ”Știu că este o muncă dificilă, dar drepturile omului trebuie separate de ideologii, care în marea lor majoritate sunt ideologii liberale”, a precizat Puppinck. Studiul, care poate fi accesat în mai multe limbi pe internet, a fost trimis de expertul francez și președintelui CEDO, dar nu a primit nici un răspuns.