Astfel, compania are o istorie de aproape 200 de ani. Deține cea mai veche fabrică de hârtie din România, cea de la Petrești, care există și merge brici și azi, scrie infofinanciar.ro.
Istorie vie
În 1837, la Sânpetru, lângă Sas Sebeș-Zărnești, se înființează o fabrică de hârtie care a devenit în timp un avanpost al modernității.
Funcționând în paralel cu morile de hârtie, fabrica avea renume în epocă datorită sistemului modern de operare. Este menționată de Simion Bărnuțiu în revista „Transilvania”, în 1873 – „fabrica de papir mecanică construită după sistem nou… adică cea de la Sânt-Petru, Petreştii de azi… lângă Sas Sebeş”.
În 1860, cei 230 de muncitori care lucrau aici produceau circa 600 de tone de hârtie pe an. În 1866, anul sosirii regelui Carol I în România, întreprinderea se retehnologizează și la sfârșitul secolului al XIX-lea este una dintre cele mai moderne din Transilvania și Ungaria. Mai mult, în 1912 devine cel mai mare producător de hârtie din țară.
Fabrica locului
La 187 de ani de la înființarea ei, Fabrica de hârtie din Petrești încă joacă un rol foarte important în comunitate. Oamenii s-au obișnuit de-a lungul generațiilor să-și lege destinele de această întreprindere. Este mai mult decât un loc de muncă. Este o tradiție care merge mai departe, din tată în fiu.
Ca dovadă, cel mai vechi angajat al companiei lucrează aici de peste 40 de ani. S-a născut și a copilărit în Petrești și este a treia generație din familie care lucrează la fabrica de hârtie.
La începuturile industrializării României, sătenii care lucrau la fabrica din Petrești erau mândri pentru că lucrau cu utilaje moderne, chiar dacă cei mai mulți veneau la muncă în… opinci.
Dar cea mai veche fabrică de hârtie din România și-a învățat lecția: provocările pot fi transformate în șansa de a deveni mai buni.
Digitalizare și retehnologizare
Astăzi, Pehart Grup produce anual în fabricile sale 100.000 de tone de hârtie tissue și are o capacitate de procesare a produselor finite de peste 75.000 de tone.
35% din totalul producției este în acest moment exportată. Pehart este prezentă cu produse de uz industrial și casnic în 18 țări din Europa Centrală și de Sud-Est. Spre exemplu, brandul Pufina se bucură de succes în magazinele din Bulgaria, Moldova, Serbia, Albania, Muntenegru și Grecia.
Cât despre România, aproximativ 40% dintre toate produsele din hârtie existente în magazinele românești (branduri Pehart sau produse marcă proprie ale lanțurilor de supermarketuri) sunt fabricate de Pehart Grup.
Compania operează două fabrici, cea de la Dej și cea cu o istorie de aproape 200 de ani, de la Petrești-Sebeș.
Desigur, nimic nu ar fi fost posibil fară un plan bine pus la punct de retehnologizare continuă. Așa cum spune și directorul general al Pehart, Gabriel Stanciu. „Retehnologizarea și optimizarea mașinilor pentru producția de hârtie tissue reprezintă un pas esențial. Atât în eficientizarea energetică, cât și în dezvoltarea capacității de producție și livrarea de produse de înaltă calitate”. Altfel, nu-ți poți menține poziția câștigată cu atâta trudă.
Pehart în câteva cifre
- În 2022 și 2023, compania a investit 20 de milioane de euro în eficientizarea energetică a liniilor de producție.
- Cifra de afaceri în 2023 s-a ridicat la 812 milioane de lei, cu un profit de 115 milioane.
- Pehart are 542 de angajați full time.
- Compania a alocat peste 12 milioane de euro optimizării performanțelor energetice ale mașinilor pentru producția de hârtie tissue. Așa s-a obținut o reducere cu până la 20% a consumului de energie.
„Strategia noastră de dezvoltare durabilă are la bază principiile sustenabilității. Ca și al respectului pentru mediu și calitatea pe care o oferim consumatorilor direcți”, mai spune Gabriel Stanciu, general manager Pehart Grup.