Mai multe sisteme de telecomunicatii prin fibra optica se gasesc deja in faza finala a instalarii.
De exemplu, filiala de telecomunicatii Teletrans a companiei nationale de transport al energiei electrice Transelectrica vrea sa formeze la inceputul anului viitor o societate mixta cu un investitor strategic din domeniul telecomunicatiilor. Parteneriatul respectiv ar urma sa fie dedicat administrarii liniilor de fibra optica instalate pe liniile electrice aeriene ale companiei, pentru modernizarea carora e nevoie de investitii in valoare de peste 100 milioane de dolari. O portiune de 900 de kilometri din reteaua care insumeaza peste 3.500 kilometri la nivel national va fi disponibila incepand cu anul viitor. La sfarsitul lunii trecute, Transelectrica a semnat un contract in valoare de 21,9 milioane de dolari cu un consortiu format din firmele Alstom si Itochu. Cele doua firme vor furniza echipamente de comunicatii digitale care vor fi puse in functiune in 67 de locatii.
Compania Nationala de Cai Ferate- CFR este o alta firma care ar putea intra la inceputul anului viitor pe piata telecomu nicatiilor. Agentia de Telecomunicatii din cadrul CFR a instalat in ultimii patru ani peste 3.500 de kilometrii de cablu de fibra optica. sefii CFR mai vor sa instaleze o retea de transmisii digitale, dar si o retea telefonica dotata cu servicii integrate, adica inclusiv acces la Internet.

100 milioane de dolari vin pe cablu

si companiile de cablu au sanse foarte mari sa intre in vartejul telefoniei fixe de anul viitor. Pana acum doar una dintre ele si-a exprimat intentia clara de a oferi servicii de telefonie. Grupul de firme Romania Cable Systems (RCS) & Romania Data Systems (RDS) intentioneaza sa devina, de la 1 ianuarie 2003, operator de telefonie fixa, pentru a furniza servicii de telefonie pentru convorbiri locale, interurbane si internationale. Inca din anul 1999, operatorul de televiziune prin cablu RCS, principala companie a grupului, a demarat un program de investitii in valoare de 100 milioane de dolari pentru realizarea unei retele nationale de transmisii de date si Internet, servicii de voce si imagine.
Pana in prezent, grupul a instalat o retea de fibra optica inter-orase, cu o lungime de aproape 2.000 de km, dintr-un proiect total de peste 4.000 kilometri, care conecteaza orasele Bucuresti, Ploiesti, Brasov, Targu Mures, Cluj-Napoca, Oradea, Arad, Timisoara, Craiova, Sibiu si Alba Iulia, precum si retele metropolitane in cateva zeci de orase.    

Orange merge cu Alcatel
Compania franceza Alcatel a semnat cu Orange un contract in valoare de 20 de milioane de euro pentru furnizarea si instalarea unei retele de fibra optica, retea care va face legatura intre principalele orase, de la Bucuresti la Cluj, Oradea, Timisoara si Craiova.

Reteaua de fibra optica a Orange va acoperi, la sfarsitul acestui proiect, aproximativ 1.500 de kilometri si va permite companiei sa imbunatateasca si sa dezvolte tehnologiile de voce si date, pregatind viitoarea generatie de servicii de telefonie mobila.

Cablul de fibra optica furnizat de Alcatel include fibre optice TeraLight(tm), o tehnologie avansata care permite transmisia optica de inalta capacitate.

De altfel, Alcatel a anuntat stabilirea unui nou record mondial in transmisiunile pe distante foarte mari, acoperind 2.400 kilometri cu 32 de lungimi de unda la 40 Gbit/secunda, prin TeraLight(tm).

Astral tine pasul cu RCS
Astral Telecom investeste peste 50 milioane de dolari in modernizarea retelelor de comunicatii din cel putin 14 mari orase, ceea va permite furnizarea intregii game de servicii de telecomunicatii: audiovizuale, transmisii de date – Internet si telefonie vocala.

„In acest an, speram sa finalizam retelele metropolitane bazate pe fibra optica si coaxiala din opt orase”, a spus Aurel Costea, directorul operational al companiei.

„Categoric, 1 ianuarie 2003, momentul liberalizarii pietei telecomunicatiilor din Romania, ne va gasi cu cele sapte retele metropolitane si cu inca cel putin tot atatea gata pentru transmisii de voce.
Noi nu mai suntem doar o firma de televiziune prin cablu, ci o companie de telecomunicatii, intrucat oferim servicii integrate de telecomunicatii, respectiv transmisii TV, date, Internet si intranet”,
a spus Costea.