Retestarea șoferilor cu alcoolemie mică, aprobată de Guvernul României
Retestarea șoferilor cu alcoolemie mică este posibilă în România. Noile reguli privind sancționarea șoferilor care conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor au intrat deja în vigoare.
De acum încolo, șoferii cu alcoolemie mică pot cere retestarea, însă nu pot cere și efectuarea analizelor de sânge. Dacă în urma verificării șoferului cu alcooltestul s-a stabilit o concentrație alcoolică în aerul expirat cuprinsă între 0.1 și 0.10, șoferul respectiv are dreptul să solicite retestarea. După ce au trecut 15 minute, poate fi testat iar. Concentrația alcoolică rezultată în urma retestării va fi cea oficială.
Dacă în urma retestării, rezultatul alcooltestului este zero, atunci șoferul poate pleca. În caz contrar, dacă alcooltestul indică o alcoolemie între 0.1 și 0.10, șoferul va fi amendat și va avea permisul auto suspendat timp de trei luni de zile. Șoferul nu va putea solicita efectuarea unei analize de sânge pentru a-și demonstra nevinovăția.
Când se pot face analize de sânge?
Noua lege adoptată recent de Guvernul României stabilește că analizele de sânge se pot face:
- opțional, dacă la proba cu etilotestul se înregistrează o valoare cuprinsă între 0.11 și 0.40;
- obligatoriu, dacă îmbibația de alcool în aerul expirat este peste 0.40;
Șoferii care efectuează analize de laborator nu pot rămâne mai mult de trei zile fără permis de conducere.
„Permisul de conducere retras este restituit în baza buletinului de analiză toxicologică prin care s-a stabilit absența în organism a substanţelor psihoactive sau a alcoolului în sânge, după caz, ori la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin”, scrie în noul actul normativ.
Dacă rezultatele toxicologice confirmă că șoferul era băut/drogat, permisul auto îi va fi suspendat iar. De altfel, dacă a depășit limita contravențională, îi va fi deschis dosar penal și va ajunge în spatele gratiilor.
Vă reamintim că, în cazul în care șoferul este implicat într-un accident rutier din cauza drogurilor sau a alcoolului, în urma căruia a rezultat decesul unui om/unor oameni, riscă să stea în spatele gratiilor 15 ani – 25 de ani.