Sezonul murăturilor nu s-a terminat încă, de aceea ți-am pregătit o rețetă din străbuni de castraveți murați în saramură, fără oțet. Iată cum poți avea cele mai bune murături din cartier! Gustul e garantat delicios!
Potrivit tradiției populare românești, murăturile asortate, varza murată și castraveții în saramură se pun în preajma Sfântului Dumitru, ziua în care anotimpul toamna își intră în drepturi depline, iar temperaturile scad din ce în ce mai mult, ceea ce va face ca acriturile noastre să fermenteze mai lent.
În acest an, Sfântul Dumitru se sărbătorește într-o zi de miercuri, pe data de 26 octombrie.
Rețetă bunicii. Cum se fac castraveți murați în saramură, fără oțet?
Dacă nu vrei să aștepți până atunci, noi îți propunem să încerci o rețetă străveche de castraveți murați în saramură, fără oțet. Ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 3,5 kilograme de castraveți proaspeți, mici;
- 2 rădăcini de hrean, curățate de coajă și tăiate bastonașe;
- 60 de grame de boabe de muștar;
- 1 lingură de boabe de piper negru;
- 1 legătură mare de flori de mărar uscate, cu tot cu tulpini;
- 3 rămurele de vișin;
- 100 de grame de rădăcină de țelină, curățată și feliată;
- 6 căței de usturoi;
- 1 ceapă medie, tăiată rondele;
- 3 ardei iuți;
- 90 de grame de sare neiodată (adică 15 grame de sare neiodată/un litru de apă);
MOD DE PREPARARE: Începem prin a spăla castraveții sub mai multe jeturi de apă rece, apo le tăiem codița ca să fie pătrunși mai repede de zeamă. Pe fundul borcanului așezați rămurelele de vișin, câteva rondele de ceapă, trei rădăcini de hrean, apoi înghesuiți în borcane cât mai mulți castraveți.
Nu uitați! Borcanele trebuie să fie bine spălate înainte!
Hreanul se înghesuie în spațiile goale care rămân printre castraveți, iar deasupra castraveților se așază bețe de mărar în cruce ca să împiedicați legumele să se ridice atunci când adăugați saramura. Puneți apoi și semințele de muștar și boabele de piper negru.
După ce ați terminat, începeți să faceți saramura. Puneți într-o oală mare: apă, sarea neiodată și amestecați continuu pe foc până când sarea se dizolvă, apoi dați saramura în clocot. Lăsați saramura să se răcească până la temperatura camerei, apoi turnați tot peste castraveți. Umpleți borcanele până sub buză.
După ce ați terminat, închideți bine borcanele cu capace curate și puneți-le în cămară. După două zile, trebuie să le întoarceți cu fundul în sus și să le agitați puțin pentru că sarea are tendința să rămână pe fundul borcanului.