Rețeta cea mai ușoară pentru o zacuscă delicioasă. Secretul pe care nu toată lumea îl știe

Zacusta este nelipsită pe masa românilor, indiferent de anotimp. Ea poate fi achiziționată și din comerț, însă un gust desăvârșit îl are cu siguranță cea preparată în casă. Pentru cine vrea să încerce o rețetă simplă și delicioasă, trebuie să aibă în vedere că aceasta este momentul în care trebuie să intrați în bucătărie și să vă puneți pe treabă.

Cei mai mulți cred că zacusca este destul de complicată de făcut. Nimic mai greșit. Zacusca de vinete cu gogoşari este una dintre cele mai simple reţete. Ea se poate conserva în borcane închise ermetic, cu o pojghiţă de ulei deasupra.

Înainte de a purcede la treabă, trebuie să fiți siguri că aveți la îndemână toate ingredientele necesare realizării unei mâncăruri de succes. Pentru aceasta trebuie să aveți în vedere 6 kg de vinete; 6 kg roşii coapte; 6 kg gogoşari (sau ardei capia roşii); 4 kg ceapă; 2 ardei iuţi; 1 l ulei de floarea-soarelui; usturoi, sare, piper şi boia dulce, după gust.

Rețeta cea mai ușoară pentru o zacuscă delicioasă. Mod de preparare

În clipa în care v-ați asigurat că toate cele enumerate mai sus se află în bucătprie, puteți porni la treabă. Care este rețeta? În primul rând se coc vinetele. Pentru a fi mai gustoasă, vinetele trebuie să le faceți pe tablă sau grătar. După ce s-au copt, se curăţă de coajă şi se lasă la scurs două-trei ore, într-o sită.

Gogoşarii sau ardeii trebuie și ei copți, presărați sare, lăsați sub capac și curățați bine de piele și semințe. Ceapa se taie solzişori (nu prea mici). Într-o cratiţă adâncă se pune ulei la încins. Se adaugă gogoşarii şi ceapa şi se lasă să se călească.

Între timp, vinetele se toacă folosind o lingură de lemn. Când gogoşarii au început să se înmoaie, se adaugă vinetele. Roşiile se spală, se înlătură cotorul, se taie cuburi şi se pun peste prăjeală. Se amestecă uşor cu o lingură de lemn. Se pune sarea, se potriveşte de piper şi boia, usturoi, apoi se acoperă cratiţa şi se fierbe la foc mic. Cât fierbe, se schimbă textura, gustul, culoarea – este foarte important aici să aveți răbdare s-o fierbeți cât mai mult și mai bine. Se amestecă des, cu lingura de lemn, având grijă să nu se prindă de cratiţă. Când zeama a scăzut, se ia de pe foc.

Rețeta cea mai ușoară pentru o zacuscă delicioasă. Secretul pe care nu toată lumea îl știe

Sursa foto: Dreamstime