Cea mai bună rețetă de cozonac opărit pentru Paște. Jamila a dezvăluit secretul maeștrilor cofetari

Cozonac

Cozonac/SURSA FOTO: Dreamstime

Bloggerița culinară Jamila vine cu o delicioasă rețetă de cozonac opărit, care te va duce cu gândul la sărbători și la momentele petrecute cu cei dragi. Există un ingredient secret care face minuni în ceea ce privește textura sa.

Dacă te-ai simțit copleșit și nu ai avut timp să pregătești cozonacii tradiționali pentru masa de Paște, nu te îngrijora! Există o rețetă excelentă, elaborată chiar de celebrul blogger culinar Jamila, care te va încânta cu rezultatul său delicios.

Cu ajutorul ei, vei învăța cum să prepari un desert cu adevărat pufos, iar secretele sale culinare te vor ghida pas cu pas pentru a obține un cozonac opărit perfect.

Ingredientele pentru cozonac opărit

Pentru aluat, vei avea nevoie de:

  • 1 kg făină;
  • 300 g zahăr;
  • 400 ml lapte;
  • 8 gălbenușuri;
  • 50 g drojdie proaspătă;
  • o lingură vanilie;
  • 50 de g de unt;
  • 100 g smântână;
  • 50 ml ulei;
  • coaja de la o lămâie;
  • o lingură esență lămâie;
  • puțină sare.

Iată ce îți va trebui pentru aluatul opărit:

  • 200 ml lapte;
  • 100 g de făină.

Pentru umplutură, vei avea nebnie de:

  • 8 albușuri;
  • 300 de g de nucă măcinată;
  • 200 g zahăr;
  • 50 g cacao;
  • stafide.

Mod de preparare

Jamila a spus, în videoclipul său postat pe YouTube, că pentru început, trebuie să se opărească 100 de grame de făină. Acestea urmează să fie puse într-un bol mai mare, împreună cu laptele fiert. Apoi, va turna laptele peste făină și va amesteca bine cu o lingură.

În continuare, când aluatul este căzut, se adaugă drojdia, care este sfărâmată cu degetele, puțin zahăr. Iar după aceea, se va turna puțin lapte călduț și se va amesteca. De asemenea, a menționat că va lăsa aluatul să crească până își dublează volumul.

După ce aluatul opărit a crescut, Jamila începe pregătirea propriu-zisă a aluatului principal. Ea dezvăluie și un truc extrem de important, care vizează menținerea cozonacului pufos pe parcursul mai multor zile.

Bloggerița a explicat că va începe cu maiaua, care a crescut foarte bine, după care va adăuga făina, gălbenușurile, zahărul, coaja și esența de lămâie, pasta de vanilie și va adăuga și puțină smântână. Astfel, spune ea, cozonacul va rămâne pufos pentru mai multe zile.

Ea a precizat că toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. A început să frământe, punând și laptele puțin câte puțin. Apoi, a adăugat treptat untul și uleiul, frământând continuu. La final, Jamila a pus aluatul într-un bol, pe care l-a acoperit și l-a lăsat să crească aproximativ o oră – o oră și jumătate.

Jamila; SURSA FOTO: Facebook, JamilaCuisine

Cum se prepară crema și la câte grade se coace cozonacul

Pentru a pregăti crema, trebuie să începi prin adăugarea albușurilor bătute spumă împreună cu zahărul. Apoi, adaugi nucă și cacao și poți să te joci cu diverse esențe pentru a obține aroma dorită. Aluatul este apoi împărțit în patru părți egale, fiecare cozonac urmând să conțină două părți, deoarece va fi unul împletit. După întinderea fiecărei părți pe blatul de lucru, adaugi câteva linguri de cremă, rahat și stafide, apoi rulezi.

Repetă același proces cu cealaltă parte, înainte de a le împleti pe ambele. Cozonacii se ung cu ou și se introduc în cuptorul preîncălzit la 160 de grade Celsius, timp de aproximativ o oră.