1 kg faină, 500 de grame de zahăr, 8 oua, 70 grame de drojdie, jumătate de litru de lapte, 125 ml ulei, 125 grame de unt, o esență de vanilie, o esență de rom, coaja rasă de lămâie, cacao, 200 grame de nucă, stafide și rahat sunt cele necesare pentru prepararea cozonacului.
Modalitatea de preparare
Laptele trebuie pus la foc, după care trebuie adăugat zahărul, esența de vanilie, cea de rom și coaja de lămâie. Toate acestea trebuie amestecate până când se dizolvă zahărul. Drojdia este frecată cu o linguriță de zahar până se omogenizează iar totul trebuie amestecat împreună cu o linguriță de faină. Maiaua trebuie lăsată la dospit până când își dublează volumul.
Uleiul trebuie încălzit iar untul trebuie topit după care se iau 8 ouă și se separă gălbenușurile de albușuri. Făina trebuie pusă în vasul în care este frământat aluatul, iar când s-a dospit maiaua trebuie așezată în mijlocul făinii și amestecată, adăugând câte puțin lapte cald până se omogenizează.
În continuare, cele 6 gălbenușuri trebuie adăugate. Compoziția trebuie amestecată până când coca este omogenă. Acum poate fi adăugat uleiul călduț și untul topit. Trebuie frământată până când nu se mai lipește coca de mână. Când este gata, vasul trebuie acoperit cu un prosop și lăsat să crească până își dublează volumul.
În acest timp poate fi pregătită umplutura. Albușurile spumă trebuie bătute, după care pot fi puse zahărul și cacaua. Nuca pisată și stafidele sau rahatul pot fi puse după gust.
Când coca de cozonac și-a dublat volumul, compoziția trebuie împărțită în două, în cazul tăvilor mari, sau în trei, în cazul tăvilor mici. În ultimul rând, acestea trebuie lăsate la cuptor timp de 40 de minute.