Nu e nevoie decât de puțină imaginație, cartofii cu anumite condimente fiind cea mai bună variantă în cazul în care vreți să încercați gusturi și arome noi. Cartofii copți cu salvie și usturoi sunt alegerea ideală. Nu e nevoie de prea mult efort, iar rezultatul este unul incredibil.
Ingredientul secret
Ați încercat nenumărate metode pentru a găti cartofi copți crocanți, dar niciodată nu v-au ieșit cum ați fi vrut? Un celebru bucătar a postat pe rețelele de socializare secretul unei rețete perfecte de cartofi. Secretul, spune el, este salvia, care dă o aromă specială acestui preparat.
Pentru a face această rețetă, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
- Cartofi
- Salvie
- O căpățână de usturoi
- Ulei de măsline
- Sare de mare
- Parmezan
Iată ce trebuie să faceți pentru cartofi delicioși
Curățați și tăiați cartofii în bucăți egale, de 1-2 cm. Puneți cartofii într-o oală cu apă și lăsați-i să fiarbă bine, până se înmoaie. După ce i-ați scos așezați-i pe o tavă ca să se scurgă bine de apă.
Între timp, curățați usturoiul și tăiați-l mărunt. Încingeți ulei de măsline într-o tigaie și apoi aruncați usturoiul. Căliți-l la foc mic, aproximativ 20 de minute. După ce s-a rumenit, scoateți-l încet. Uleiul de măsline rămas în tigaie este ceea ce bucătarul numește „aur lichid”.
Puneți o lingură de „aur lichid” într-o tavă de cuptor și cartofii care s-au scurs. Adăugați treptat sarea de mare, salvia și usturoiul și amestecați totul bine. Apoi băgați totul la cuptor, la 200 de grade. Dacă adăugați parmezanul ras cu cinci minute înainte de a scoate cartofii din cuptor, acesta se topește și devine mai crocant, iar rezultatul este unul neașteptat
Secretul celor mai buni cartofi prăjiți
Alegerea cartofului potrivit
Cartofii cerați sunt buni pentru salate și alte mâncăruri, dar pentru o porție de cartofi crocanți, alegeți mai ales cartofii albi.
Puneți-i la fiert înainte de prăjire sau coacere
Fierberea cartofilor ne ia mai mult timp decât am vrea, dar merită. Ce face cartoful să devină crocant? Răspunsul este unul singur: formarea unui strat de amidon gelatinat pe exteriorul cartofului.
Pentru a face acest lucru, trebuie să îl fierbeți mai întâi, permițând amidonului să se înmoaie și să se extindă, apoi să se recristalizeze, răcindu-l puțin. Unele rețete spun că trebuie să scurgeți cartofii după fierbere, apoi să-i aruncați în tigaie și să îi zdrobiți ușor pe margine.
Care este cel mai bun ulei
Grăsimea de rață are o aromă distinctă, care se absoarbe foarte ușor pe suprafața cartofului. Dar dacă nu aveți grăsime de rață la îndemână, folosiți orice ulei aveți la îndemână. Uleiul de măsline își va face treaba bine, deși tot grăsimile animale dau cel mai bun gust cartofilor.
Nu grăbiți procesul de prăjire
Un ultim sfat este să aveți răbdare atunci când prăjiți cartofii, astfel încât să obțineți toate marginile crocante și maronii. Cheia este să vă asigurați că lăsați părțile inferioare să fie crocante.
Dacă însă cartofii nu se desprind relativ ușor, riscați ca părțile lor crocante să se lipească de fundul tigăii. Acest sfat merită luat în considerare pentru că nimeni nu vrea să lase bucățile excelente crocante în tigaie.