Rețeta de cozonac fără frământare. Desert delicios fără bătăi de cap

cozonac

SURSA FOTO: Dreamstime

Dacă rețeta tradițională de cozonac îți dă bătăi de cap, iată rețeta de cozonac fără frământare care face furori pe internet. Cum prepari desertul delicios de Paște?

Rețeta de cozonac care face furori

Rețeta de cozonac fără frământare a devenit rapid un fenomen pe rețelele sociale din România, atrăgând atenția celor care doresc să pregătească un desert tradițional acasă, fără eforturi considerabile. Popularizată de cele două surori de la cosanzenele.gatesc, această metodă promite un cozonac pufos, aerat și delicios, chiar și pentru cei mai neexperimentați bucătari.

Tradițional legat de cele mai importante sărbători creștine, cozonacul reprezintă un motiv de bucurie în familie. Cu toate acestea, rețeta clasică a cozonacului poate fi intimidantă pentru mulți, necesitând timp, îndemânare și efort fizic. Cu rețeta de cozonac fără frământare, toate acestea devin lucruri de domeniul trecutului.

În clipul postat pe TikTok, cele două surori împărtășesc din secretele lor culinare, transformând procesul de preparare al cozonacului într-o experiență accesibilă pentru toți.

Pentru a prepara acest deliciu, nu sunt necesare ingrediente speciale și trebuie doar să urmezi pașii simpli din clip. Secretul constă în faptul că nu este nevoie să frămânți aluatul, eliminând astfel unul dintre pașii obositori și care consumă timp în procesul de preparare al cozonacului tradițional.

@cosanzenele.gatesc🌸Meniul de Paste🌸Episod 1: Cozonaci fara framantare Cea mai simpla reteta pentru cei mai buni cozonaci. Fara sa framanti ore intregi, fara sa arunci cu ei de la un metru inaltime, fara febra la maini si la degete, fara mixer sau robot de bucatarie. Atat de buni, atat de usor de facut. 📝Ingrediente pentru aluat: – 1 kg faina 000; – 14 g de drojdie uscata; – 4 galbenusuri; – 500 ml lapte; – 100 g unt topit; – 5 linguri de ulei; – 130 g de zahar; – coaja de la o lamaie; – o esenta de rom; – un varf de lingurita de sare. 📝Ingrediente pentru umplutura: – 4 albusuri; – 200 g de nuca maruntita; – 40 g de stafide tinute la hidratat in esenta de rom cu apa; – 100 g de zahar; – 5 linguri de cacao; – esenta de rom. Extra: – un ou + o lingura de lapte pentru a unge cozonacii; – 2 linguri de zahar + o lingura de mac. 👩🏻‍🍳Mod de pregatire: – intr-un bol punem drojdia uscata, 4 lingurite de zahar si 4-5 linguri de lapte cald si lasam cateva minute sa se activeze. – amestecam galbenusurile cu uleiul (1-2 min) si untul topit; – adaugam faina intr-un bol mare, ii facem o gaura in mijloc, punem sarea si incepem sa adaugam treptat ouale cu uleiul si untul topit, incorporand putin cate putin din faina; – punem si drojdia cu laptele, apoi restul laptelui caldut (in care am pus zaharul, romul si coaja de lamaie) si amestecam in continuare pana cand ramanem fara faina pe margine; – ungem mainile cu putin ulei (cat este necesar) si amestecam ingredientele pana cand aluatul format nu se mai lipeste nici de maini si nici de bol; – lasam la dospit pana cand aluatul isi dubleaza volumul; – facem umplutura: batem albusurile spuma si le amestecam cu restul ingredientelor; – dupa ce aluatul s-a dospit, il impartim in 4 sectiuni egale; – punem putin ulei pe o suprafata intinsa si curata si intindem fiecare parte de aluat; – adaugam 2-3 linguri din umplutura, rasucim aluatul si apoi impletim cate 2 sectiuni; – punem in tavi tapetate cu hartie de copt si mai lasam la dospit 30-45 min; – ungem cozonacii cu ou si lapte, presaram zahar si mac si bagam la cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 35 de minute.♬ original sound – cosanzenele.gatesc

Ingrediente pentru aluat

  • 1 kg făină 000;
  • 14 g de drojdie uscata;
  • 4 gălbenușuri;
  • 500 ml lapte;
  • 100 g unt topit;
  • 5 linguri de ulei;
  • 130 g de zahăr;
  • coaja de la o lămâie;
  • o esență de rom;
  • un vârf de linguriță de sare.

Ingrediente pentru umplutură

  • 4 albușuri;
  • 200g de nucă mărunțită;
  • 40g de stafide ținute la hidratat în esență de rom cu apă;
  • 100g de zahăr;
  • 5 linguri de cacao;
  • esență de rom.

Extra:

  • un ou + o lingură de lapte pentru a unge cozonacii;
  • 2 linguri de zahăr + o lingură de mac.

Mod de pregătire pentru rețeta de cozonac

Într-un bol punem drojdia uscată, 4 lingurițe de zahăr și 4-5 linguri de lapte cald și lăsăm câteva minute să se activeze drojdia. Amestecăm gălbenușurile cu uleiul (1-2 min) și untul topit.

Adăugăm făina într-un bol mare, îi facem o gaură în mijloc, punem sarea și începem să adăugăm treptat ouăle cu uleiul și untul topit, incorporând puțin câte puțin din faină.

Punem și drojdia cu laptele, apoi restul laptelui călduț (în care am pus zahărul, romul și coaja de lămâie) și amestecăm în continuare până când rămânem fără făină pe margine.

Ungem mâinile cu puțin ulei (cât este necesar) și amestecăm ingredientele până când aluatul format nu se mai lipește nici de mâini și nici de bol. Lăsam la dospit până când aluatul își dublează volumul.

Facem umplutura: batem albușurile spumă și le amestecăm cu restul ingredientelor.

Dupa ce aluatul s-a dospit, îl împărțim în 4 secțiuni egale. Punem puțin ulei pe o suprafață întinsă și curată și întindem fiecare parte de aluat.

Adăugam 2-3 linguri din umplutură, răsucim aluatul și apoi împletim câte 2 secțiuni.

Punem în tăvi tapetate cu hârtie de copt și mai lăsăm la dospit 30-45 min. Ungem cozonacii cu ou și lapte, presăram zahăr și mac și băgăm la cuptorul preîncălzit la 200 de grade pentru 35 de minute.