Drobul, preparat nelipsit de pe masa de Paște
Drobul, renumitul preparat culinar tradițional, este o prezență indispensabilă pe masa de Paște, fiind recunoscut ca un simbol emblematic al acestei sărbători.
Este un aperitiv popular datorită gustului său delicios și caracterului său ușor de pregătit, fiind apreciat de toți.
Chef Sorin Bontea are o rețetă delicioasă de drob pe care o poți încerca chiar anul acesta.
Rețetă drob de miel
Ingrediente
Pentru acest preparat vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
- organe de miel
- prapure
- ceapă
- mărar
- pătrunjel
- sare
- piper
- ulei
- ouă
Mod de preparare
Deși multe persoane obișnuiesc să fiarbă organele, chef Sorin Bontea preferă o altă metodă pe care o consideră mult mai savuroasă.
Bucătarul a precizat că preferă să înăbușe ingredientele. Într-o cratiță mare, acesta pune 200 ml de ulei, apoi organele. Se adaugă sarea și piperul și se lasă să scadă.
Sorin Bontea spune că organele nu vor fi complet făcute pentru că ele for ajunge și la cuptor.
„Eu nu fierb organele, o să le înăbuș, dar prima dată încep cu ceapa. Apoi o să tai organele cuburi, nevasta mea face drobul cu organele fierte, mie îmi plac mai mult înăbușite, parcă au mai mult gust, dar nu este greșit nici invers, cum vă e mai ușor și după preferințe, dar eu zic să încercați rețeta asta să vedeți ce bună e.
Mă apuc să înăbuș organele și să călesc ceapa. Am o cratiță mai mare, în care pun uleiul, după care organele. Am pus 200 ml de ulei de floarea soarelui. Adaug sare și pier și le las să scadă. Organele nu sunt 100% gătite, pentru că le bag și la cuptor”, a dezvăluit chef Sorin Bontea.
După ce organele și ceapa sunt gătite separat, următorul pas constă în a toca carnea și apoi a amesteca toate ingredientele într-un bol până când obții consistența dorită.
Mare atenție la cantitatea de sare
Vestitul bucătar a explicat că el călește ceapa separat, folosind 150 ml de ulei de floarea soarelui. De asemenea, el menționează că lasă organele să se răcească înainte de a le toca.
Apoi, adaugă ceapa, ouăle, sare și piper peste carnea tocată și, dacă este necesar și pare prea uscat, mai adaugă puțin suc de la organe.
El subliniază importanța consistenței în drob, explicând că dacă este prea moale, nu poate fi tăiat.
De asemenea, menționează că atunci când drobul se gătește și mai scade, este necesar să mai fie sărat, avertizându-i pe cei care urmează rețeta să fie atenți la cantitatea de sare.
„Ceapa o călesc separat, în 150 ml ulei de floarea soarelui. Las organele să se răcească, înainte să le toc. Apoi, adaug ceapa, ouăle, sare și piper (n.r. peste carnea tocată) și dacă mai e nevoie și mi se pare prea uscat, mai adaug niște suc de la organe. Ideea la drob este consistența, dacă îl faci foarte moale, nu îl poți tăia. Atunci când se gătește și mai scade, se mai sărează, de asta trebuie să fiți atenți la sare.”, Sorin Bontea.
Cât timp stă drobul la cuptor?
Sorin Bontea indică faptul că drobul trebuie lăsat la cuptor aproximativ 30 de minute. Cu toate acestea, el a explicat că durata poate varia în funcție de tipul de aragaz utilizat.
„Compoziția este gata, îmi pregătesc prapurele, tăvile în care pregătesc drobul, cuptorul este încins deja. L-am pus la 180 de grade, 30 de minute, să văd dacă e gătit așa cum îmi place mie.”, a încheiat schef Sorin Bontea.