Drobul nu lipsește de pe masa românilor de Paște, indiferent dacă este din carne de miel sau de pui. Preparatul este unul delicios, însă multe gospodine se trezesc că acesta se usucă prea repede. Dacă nu vrei să ai această problemă trebuie să apelezi la un ingredient foarte simplu.
Drob suculent și delicios pentru masa de Paște
Așa cum spuneam în rândurile de mai sus, puțini români sunt cei care nu pun drob pe masa de Paște.
Preparatul, deși pare greu de făcut, nu este. Trebuie doar să ai grijă la pașii pe care îi urmezi când vine momentul să prepari drobul. De asemenea, nici ingredientele nu sunt complicate. Tradițional, drobul se face din carne de miel, dar dacă nu își place gustul, poți oricând să înlocuiești carnea cu cea de pui.
Rețetă de drob suculent
În rândurile de mai jos vei găsi o rețetă pentru un drob suculent din carne de miel. Pentru ca acesta să nu se usuce, trebuie să alegi anumite ingrediente.
Ingrediente
Așadar, vei avea nevoie de:
- 500 g ficat de miel
- 500 g carne de miel tocată
- 200 g slănină afumată sau bacon tăiat cubulețe
- 3 ouă
- 1 ceapă mare
- 2 legături de ceapă verde
- 2 legături de usturoi verde
- 1 legătură de mărar proaspăt tocat
- 1 legătură de pătrunjel tocat
- Sare și piper negru proaspăt măcinat
- Frunze de leuștean tocate (opțional)
- Oțet și zeamă de lămâie (pentru curățarea ficatului)
- Unt sau ulei pentru uns tava
În ceea ce privește carnea tocată, trebuie să cumperi neapărat carne tocată din pulpă de miel. Acesta este ingredientul care va ajuta ca preparatul să fie unul suculent. Dacă alegi carne tocată din piept de miel, șansele ca preparatul să fie unul uscat cresc.
Mod de preparare
Curăță ficatul de orice membrane sau grăsimi și taie-l în bucăți mai mici. Apoi, pune bucățile într-un amestec de apă cu puțin oțet sau zeamă de lămâie și lasă-le să se înmoaie timp de aproximativ 30 de minute. După aceea, clătește-le bine.
Toacă ceapa în bucăți mici și călește-o ușor într-o tigaie cu puțin ulei sau unt până când devine transparentă. Permite cepei să se răcească apoi.
Într-un castron mare, combină carnea tocată de miel, ficatul tocat, slănina afumată tăiată cubulețe, ouăle bătute, ceapa călită și răcită, ceapa verde tocată, mărarul și pătrunjelul tocat.
Aromatizează compoziția cu sare și piper după gust. Dacă dorești, poți încorpora și frunzele de leuștean tocate pentru a amplifica aroma.
Pregătește cuptorul încălzindu-l la temperatura de 180 de grade Celsius.
Ungi o tavă cu unt sau ulei, apoi așează compoziția pentru drob în tavă, nivelând-o uniform cu o spatulă sau cu mâinile ușor umede.
Introdu tava cu drob în cuptorul preîncălzit și coace timp de aproximativ 45-60 de minute, până când drobul obține o culoare aurie frumoasă și este bine pătruns în interior.
Permite drobului să se odihnească câteva minute înainte de a-l tăia în felii.