Cum faci cea mai bună saramură? Este o întrebare pe care o au multe gospodine. Chiar dacă pare greu de făcut, totul este foarte ușor. Trebuie doar să nu-ți lipsească acest ingredient.
Saramură pentru murături
Saramură pentru murături. Secretul unei saramuri perfecte pentru murături constă într-o combinație de ingrediente și tehnici bine alese.
Alături de alcalinitatea apei și alegerea sarii grunjoase în locul celei iodate, condimentele joacă un rol esențial în obținerea aromei și texturii dorite pentru murături.
Frunzele de vișin, mărarul și hreanul sunt printre conservanții naturali care nu doar că adaugă gustul specific, dar și contribuie la menținerea prospetimii murăturilor pe parcursul iernii.
Raportul ideal dintre sare și apă pentru o saramură reușită este de 1 lingură de sare grunjoasă la 1 litru de apă. Acesta asigură echilibrul perfect între conservare și gust.
În prepararea saramurii pentru murături, poți adăuga diverse condimente în funcție de preferințele tale. Printre cele care se potrivesc de minune se numără:
- usturoiul
- boabele de muștar
- foile de dafin
- piperul negru în boabe
Pentru un plus de arome și prospețime, poți folosi și:
- hrean
- mărar
- frunzele și rădăcinile de țelină
Modalitatea prin care obții cea mai bună saramură
Pentru a obține o saramură perfectă, încălzește cantitatea dorită de apă și adaugă sarea. Fierbe amestecul până când începe să dea în clocot, apoi lasă-l să se răcească timp de aproximativ 10 minute.
Toarnă saramura fierbinte peste legumele sau fructele pregătite în borcane. Pentru a evita spargerea borcanelor, poți așeza un vârf de cuțit sau coada unei furculițe sub ele atunci când torni saramura fierbinte.
După ce ați umplut borcanele cu saramură, închideți-le bine și întoarceți-le invers. Acoperiți-le cu prosoape și lăsați-le așa peste noapte pentru a se steriliza la rece.
Rețetă de gogonele în saramură
Gogonelele sunt unele dintre cele mai populare legume când vine vorba de murături. Procesul este unul foarte simplu și nu ia deloc mult timp.
Vei avea nevoie de:
- 2,5 kilograme gogonele
- 2 morcovi
- 1 mână flori de conopidă
- 4 linguri de sare grunjoasă
- 1 tulpină hrean
- 1/2 tulpină mărar uscat
- Frunze de țelină
- 4 foi de dafin
- 8 căței de usturoi
- 1 lingură boabe de piper
- 1 lingură boabe de muștar
Deși procesul pare mai greu la prima vedere, acesta este chiar foarte ușor.
Va trebui să urmezi acești pași:
- Sterilizați borcanele în care veți pune gogonelele
- Spălați și curățați legumele. Aruncați-le pe cele care sunt stricate
- Curățați morcovii și usturoiul. Tăiați morcovii în rondele și hreanul în patru pe lungime
- Pregătiți saramura adăugând 3 litri de apă și 4 linguri de sare pe foc. Lăsați apa să dea în clocot și apoi dați-o deoparte
- În borcane, așezați un strat de tulpini de mărar rupte și frunze de țelină
- Adăugați gogonelele intercalate cu flori de conopidă și rondele de morcov. Turnați boabele de muștar și cele de piper
- Adăugați frunzele de dafin, restul de tulpini de mărar și țelina în borcane
- Turnați saramura fierbinte peste gogonele
- Sigilați bine borcanele cu capac sau cu o folie de celofan
- Depozitați-le într-un loc întunecos și răcoros pentru a se păstra în bune condiții.