Nu este sigură însă data de la care reţeta va fi obligatorie: "Dacă lucrurile vor decurge cum trebuie atunci introducerea reţetei electronice se va face de la 1 august, iar dacă vor fi probleme, vom amâna din nou", a spus ministrul Sănătăţii.
De ce se dovedeşte acest proces atât de greoi pentru România, în condiţiile în care în Europa, 92% dintre spitale au acces la internet de bandă largă, iar 80% dintre acestea au implementat fişa electronică a pacientului?
Cei care trebuie să lucreze cu aceste instrumente noi, medicii, răspund că sălile lor de cabinet nu sunt încă dotate pentru aşa ceva. "Pentru ca acest sistem să funcţioneze, trebuie să avem internet, calculatoare bune şi să fim instruiţi. Mai ales, acest sistem trebuie să comunice bine cu SIUI, altfel totul este degeaba", spune Rodica Tănăsescu, președinta Societății Naționale de Medicină a Familiei (SNMF). Pentru că ţine legătura cu medicii din teritoriu, preşedinta medicilor de familie afirmă că în satele din România,  cabinetele nici măcar nu au calculator, darămite internet.
Statisticile corespund cu cele spuse de Rodica Tănăsescu: România este pe ultimul loc în UE la toate topurile privind accesul tehnologiei în practica medicală, potrivit indicativelor e-Health.
România este una din pieţele cel mai puţin dezvoltate din UE în ceea ce priveşte penetratea internetului de bandă largă. Rata este a doua cea mai scăzută  de de la nivelul UE, de 13%.
Citeşte şi: De la ștampilă la codul de bare: e-sănătatea românească Reţeta electronică intră în vigoare de astăzi. Ce se va schimba?