Jamila, unul dintre cei mai cunoscuți vloggeri culinari, a recomandat această rețetă de Mucenici moldovenești, pe care o consideră una dintre preferatele sale.

Cea mai bună rețetă de Mucenici moldovenești

Pentru a pregăti mucenicii moldovenești după rețeta Jamila Cuisine, aveți nevoie de următoarele. Pentru aluat:

  • 1 kg făină;
  • 450 ml lapte;
  • 20 g drojdie uscată (sau 50 g drojdie proaspătă);
  • 3 ouă;
  • Coaja rasă de la o lămâie;
  • 50 ml ulei;
  • 150 g zahăr;
  • 1 lingură extract de vanilie;
  • 1 lingură extract de portocală;
  • Un praf de sare.

Pentru sirop:

  • 400 ml apă;
  • 200 g zahăr;
  • 1 păstaie de vanilie;
  • Coaja de la o lămâie;
  • Coaja de la o portocală.

Pentru decor:

  • 300 g nucă măcinată;
  • 300 g miere de albine;

Modul de preparare este următorul.

Pregătirea aluatului

Rețeta începe cu prepararea aluatului, asemănător cu cel de gogoși. Este esențial să folosiți ingrediente de calitate: lapte gras, făină bună și ouă proaspete, toate la temperatura camerei, cu excepția laptelui, care trebuie să fie călduț.

„Rețeta de mucenici moldovenești cu nuca și miere este preferată mea. Iubesc mucenicii în general și îmi plac și cei muntenești, însă aceștia parcă îmi plac și mai mult. La noi, în București, se fac cei cu zeamă.

Îmi aduc aminte că vecinele noastre ne împărțeau fiecare câte un bol de sfintisori cu zeamă. Mama îi făcea mereu pe cei moldovenești, deși ea e olteancă”, a explicat Jamila pe blogul ei.

Dizolvați drojdia în laptele călduț și lăsați-o să se activeze câteva minute. Amestecați apoi cu zahărul, ouăle, sarea, extractele de vanilie și portocală, precum și coaja de lămâie. Adăugați treptat făina și începeți frământarea. Aluatul trebuie să fie suplu și nelipicios, așa că evitați să mai adăugați făină suplimentară. Frământați cât mai bine pentru a obține o textură perfectă.

„De atunci a devenit foarte faimoasa și mulți dintre voi ați încercat-o. Pentru mine rămâne cea mai bună rețeta pentru mucenicii de dulce, cei cu lapte și ouă. Bineînțeles că aici, pe site, gășiți și mucenicii de post, tot cu aluat pufos și gust nemaipomenit. (…)

Pentru mine toate aluaturile cu nucă sunt pe placul meu. Ador nuca și îmi place să o adaug în cât mai multe deserturi. Dacă o mai combin și cu caramel, rezultă un desert perfect pentru mine”, a mai spus Jamila.

Lăsați aluatul la dospit într-un loc cald până își dublează volumul, apoi modelați mucenicii în forma specifică de „8” și așezați-i în tava de copt.

„Foarte important e să aveți ingrediente de bună calitate. Lapte gras, făină bună, ouă proaspete. Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, în afară de lapte care trebuie să fie călduț cât să nu ardă la deget.

Drojdie am folosit uscată, dar poate fi și proaspătă, 50g. Frământati cât puteți voi de bine, în așa fel încât aluatul să fie suplu și nelipicios. Nu mai adăugați deloc făină, dar continuați frământarea”, a explicat Jamila.

Coacerea și prepararea siropului

Coaceți mucenicii în cuptorul preîncălzit până devin aurii și frumos crescuți. Între timp, preparați siropul, fierbând apa cu zahărul, păstaia de vanilie și cojile de citrice. Gustul siropului poate fi ajustat după preferințe, adăugând mai multă apă sau reducând cantitatea de zahăr.

Finalizarea și decorarea

După ce mucenicii s-au răcit, scufundați-i în siropul fierbinte pentru a deveni moi și aromați. Apoi, ungeți-i cu miere și tăvăliți-i prin nuca măcinată. Pentru un plus de savoare, nuca poate fi ușor rumenită în tigaie, iar scorțișoara poate adăuga un plus de aromă.

„Dacă vi se pare prea dulce, mai adăugați apă sau pur și simplu puneți mai puțin zahăr de la început. Când sfintisorii sunt complet răciți îi puteți scufundă în siropul fierbine.

Îi ungeti apoi cu miere și îi tăvăliți prin nuca. Pentru că nuca să fie mai gustoasă, o puteți rumeni ușor în tigaie. Pe lângă nuca mai puteți pune și scorțișoară”, a concluzionat Jamila.

Jamila mărturisește că această rețetă a devenit extrem de populară de-a lungul anilor. Deși mucenicii muntenești, serviți cu zeamă, sunt tradiționali în București, ea preferă varianta moldovenească datorită combinației delicioase de aluat pufos, nucă și miere.

Această rețetă, încercată de mii de persoane, rămâne una dintre cele mai iubite variante de mucenici de dulce. Pentru cei care țin post, Jamila propune și o versiune fără ouă și lapte, însă la fel de gustoasă.