Puteți încerca să adăugați foi de dafin, diferite condimente și brânzeturi pentru a da mai multă aromă orezului alb.
Unul dintre cele mai simple moduri de a face acest lucru este prin înlocuirea unor ingrediente. Desigur, contează și dacă în loc de apă folosiți supă de oase sau dacă în locul uleiului puneți puțin unt.
Alegeți tipul de orez potrivit
Există peste 120.000 de soiuri de orez în întreaga lume, catalogate în funcție de granulație, culoare sau aromă. În funcție de preparatele pe care dorim să le pregătim, putem alege un anumit tip de orez. De exemplu, pentru prepararea salatelor sau a garniturilor se folosește orezul prefiert sau sălbatic, în timp ce pentru pilaf se folosește orez alb.
Pentru majoritatea tipurilor de orez, se folosește proporția de 1:2, adică o măsură de orez la două măsuri de apă. Desigur, anumite tipuri de orez au nevoie de mai multă de mai puțină apă.
Se poate înlocui apa cu vin alb
V-ați gândit că apa poate fi înlocuită cu vin alb? Orezul nu este străin de vin, deoarece este unul dintre componentele principale ale risotto și poate fi folosit și în pilaf. Iar combinația merge în ambele sensuri, deoarece boabele de orez pot fi amestecate cu drojdie pentru a face vin de orez.
Având în vedere că orezul și vinul fac casă bună, gătitul celui dintâi în cel de-al doilea va fi amestec gustos, care poate aduce aciditate și o aromă ușoară. În plus, gătirea orezului în acest fel va da preparatului un miros foarte plăcut.
Cum să preparați orezul în vin alb
Gătitul orezului în vin alb este la fel de simplu ca în apă. Dar ar trebui să știm ce vin este mai bun. Se recomandă un vin sec, cum ar fi un Sauvignon Blanc sau un Chardonnay, deoarece zaharurile din vinurile dulci vor modifica semnificativ aroma orezului.
Pentru a găti orezul, pur și simplu turnați-l într-o oală cu vin (folosind aceeași cantitate ca și în cazul apei) și lăsați-l la fiert. De îndată ce începe să bolborosească, acoperiți oala, reduceți focul și gătiți orezul la fel ca atunci când folosiți apa, care depinde de tipul de orez pe care îl utilizați.
Aveți și altă variantă, jumătate supă de pui, jumătate vin
Dacă aveți anumite rețineri, puteți începe altfel. Alegeți lichide formate din jumătate vin și jumătate supă de pui, supă de legume sau suc de lămâie. Sau ajustați proporțiile și mai mult până când ¼ din lichid este vin și ¾ este supă de pui.
Pentru a adăuga și mai multă aromă, puteți să prăjiți ceapa în unt, înainte de a arunca orezul și vinul. Imediat înainte de a lua cratița de pe foc, nu ezitați să amestecați câteva ierburi sau parmezan.
Orezul și brânza fac casă bună
Orezul și brânza fac casă bună, așa că cine poate spune că această combinație trebuie rezervată doar unui risotto? Brânza devine mai aromată pe măsură ce se învechește, datorită calităților naturale umami, motiv pentru care poate fi un adaos grozav pentru orice mâncare fadă.
Bucătarii consideră că parmezanul este cel mai „umami“ dintre toate gusturile occidentale. ”Umami” a fost descoperit prima dată, în 1908, de chimistul Kikunae Ikeda de la Universitatea din Tokyo, Japonia, care a observat acest gust special în sparanghel, în roşii, brânză şi carne, sparanghel, dar cel mai puternic se găsea în dashi, o supă făcută din kombu (alge), folosită ca bază de aromă în bucătăria niponă.