Pe lângă clătite sau eclere, unul dintre cele mai iubite deserturi din lume este, cu siguranță, celebrul Tiramisu.

Tiramisu este o combinaţie perfectă între pişcoturi, cafea şi mascarpone. Se spune că a fost creat prima dată în regiunea Friuli-Venezia Giulia, cu peste 70 de ani în urmă, dar italienii încă își dispută inventarea celebrului desert.

Numele său, „tirami sù” (trage-mă în sus), se pare că face referire la efectele stimulatoare ale cofeinei din espresso. Textura ultra-cremoasă, care pur și simplu se topește în gură, încântă papilele gustative. Deliciosul preprat a fost folosit pentru a crea și o gamă largă de variante, cum ar fi Tiramisu de lămâie, cu Limoncello.

Deși originea Tiramisu rămâne o sursă de dispută între regiunile Italiei Veneto și Friuli Venezia Giulia, cu siguranță pentru amatorii de dulciuri singurul lucru care conteaază este gustul delicios al desertului italian.

Desertul preferat de gospodine! Tiramisu este foarte ușor de pregătit

Potrivit unei versiuni, rețeta ar fi purtat în trecut denumirea de ”bagatelă toscană” și ar fi fost gătită pentru prima dată în Siena, o localitate din Italia, cu ocazia unei vizite a Marelui Duce Cosimo al III-lea de Medici.

Este desertul preferat de gospodine pentru că este ușor de pregătit, dar mai ales pentru că are un gust inconfundabil și este foarte gustos.

Există numeroase versiuni ale acestui desert, însa doar una este rețeta originală de Tiramisu.

tiramisu
SURSA FOTO: Dreamstime

Important este să aveți ingrediente de calitate, în special mascarpone

Iată cum se poate face un tiramisu tradițional italian. Rețeta este extrem de simplă și nu aveți nevoie de mai mult de 15-20 de minute pentru a o realiza. Important este să aveți ingrediente de calitate, potrivit CountryLiving.

Ingrediente necesare:

  • două cutii de pișcoturi de șampanie
  • 6 gălbenușuri
  • 500 gr. mascarpone
  • 180 gr. zahăr pudră
  • 40 ml lichior
  • 200 ml cafea espresso rece
  • cacao pudră pentru ornat

Cum se prepară Tiramisu tradițional

Pasul 1

Bateți mascarpone și zahărul pudră cu un mixer electric, la viteză medie-mare până se combină și devine cremos, aproximativ 1 până la 2 minute.

Într-un al doilea castron, bateți gălbenușurile de ou la viteză medie până când se îngroașă, cam 3 până la 5 minute. Adăugați gălbenușurile în amestecul de mascarpone.

Pasul 2

Amestecați cafeaua și lichiorul într-o ceașcă.

Înmuiați pișcoturile în amestecul de cafea, pe rând, și așezați-le pe fundul unei tavi de copt. Acoperiți cu o treime din amestecul de mascarpone, într-un strat cât mai uniform.

Apoi pudrați mascarpone cu pudră de cacao. Repetați straturile de două ori, terminând cu pudra de cacao. Lăsați Tiramisu la frigider cel puțin 6 ore sau mai bine peste noapte.