Are doar 31 de ani şi este milionar în euro. Bogdan Putinică, fondatorul companiei IP Devel, a ştiut cånd şi cum se marchează profitul.
Acum doi ani, compania elveţiană Adecco, cel mai mare jucător din domeniul resurselor umane la nivel mondial, a preluat 76% din IP Devel, iar în vara acestui an furnizorul suedez de software şi servicii pentru telecomunicaţii ENEA a cumpărat integral compania. În urma celei de-a doua tranzacţii, pentru 24% din acţiuni, Putinică a încasat un milion de euro, o sumă care nu i se părea de domeniul fantasticului nici în 2000, atunci cånd, împreună cu un prieten, a înfiinţat dezvoltatorul de software IP Devel.
În timpul facultăţii s-a angajat la agenţia de presă Reuters, iar acolo, printr-o întåmplare, a fost învăţat să gestioneze bugete, să facă strategii şi să îndeplinească obiective. „În ultimul an de Reuters am cåştigat o bursă internă în companie, prin care se forma un grup de angajaţi pe care ei îi pregăteau în management. Era o bursă de management la sediul regional din Geneva, unde, la 23 de ani, aveai o funcţie de director pe cåteva produse, pe toată lumea. Erai un mare cineva“, îşi aminteşte Putinică.
La început nu s-a prea descurcat. „Primele trei săptămåni au fost de coşmar, nu înţelegeam nimic, toţi vorbeau în acronime, prescurtări, aveau tot felul de idei“, recunoaşte omul de afaceri. Dar după ce a învăţat, totul a fost uşor. La fel ca şi start-up-ul businessului IP Devel. Departe de casă, s-a înscris pe tot felul de forumuri şi primea zeci de newslettere ca să vadă ce mai este nou în Romånia. „Printr-un astfel de forum am aflat de un nou model de afacere, care se lansa la vremea respectivă în SUA, prin care tinerii IT-işti erau puşi în contact cu companiile. Un fel de bursă virtuală. Apăreau proiecte, probleme ce trebuiau rezolvate, şi oamenii depuneau oferte pentru respectivele probleme“, explică Bogdan Putinică. A cåştigat repede trei proiecte, le-a dezvoltat şi a încasat banii. Apoi a deschis firma, care încă de la început a avut obiective ambiţioase.
„Am zis că n-o să facem niciodată lucrurile uşoare sau simple şi ne-am specializat pe ceea ce credeam noi că e vårful din punctul de vedere al tehnologiei, acele lucruri foarte dificile, pe care foarte puţini oameni pot să le facă, pe care le poţi vinde clienţilor foarte uşor şi fără foarte multe influenţe din ciclurile economice“, îşi expune Putinică filosofia de business. Deşi nu mai are acţiuni la compania pe care a înfiinţat-o, Putinică s-a obligat, prin contract, să rămånă cel puţin patru ani CEO. A primit, în schimb, månă liberă. „Una din condiţiile pe care le-am impus înainte de a accepta achiziţia a fost să avem libertate operaţională aici. Asta înseamnă că pentru deciziile care privesc soarta companiei noi putem să decidem pe plan local“, explică businessmanul. Ce face cu banii pe care i-a cåştigat, ce planuri are şi cum vede Bogdan Putinică industria softaware din Romånia, aflăm duminică la Capital TV.
Subiectele emisiunii
Profesii si profesionisti
Mihai Albu este cel mai cunoscut designer romån de accesorii în industria modei. Pantofii şi genţile care îi poartă numele sunt apreciaţi de cei mai de seamă creatori de modă şi doriţi de vedete din întreaga lume. Deşi poate părea greu de crezut, Mihai Albu nu a făcut studii în domeniu. A absolvit Institutul de Arhitectură „Ion Mincu“, dar a cochetat cu moda încă de pe băncile şcolii. În 1990 şi-a deschis primul magazin în care şi-a expus creaţiile, iar de atunci se bucură de un succes deosebit atåt pe plan profesional, cåt şi în afaceri. Care este povestea lui Mihai Albu, vedem la „Profesii şi profesionişti“.
Fabrica de bani
Acum cåţiva ani, le vedeam doar în filme. Astăzi, apariţia unei limuzine veritabile pe o stradă din Romånia nu mai impresionează pe nimeni. Şi este normal de vreme ce, pentru mai puţin de 100 de euro pe oră, orice romån îşi poate închiria propria limuzină, dotată cu tot ce îi trebuie: şofer, minibar şi chiar… stewardesă. La „Fabrica de bani“ aflăm totul despre închirierea limuzinelor, un business cu potenţial imens.