Chef-ul a subliniat importanța utilizării unor ingrediente de calitate superioară pentru cozonac, recomandând cu fermitate untul belgian, pe care îl consideră esențial pentru textura uniformă și consistența pufoasă a cozonacului.
Rețeta lui Cătălin Scărlătescu pentru cozonac
El a explicat că acest tip de unt, fiind mai gras și mai dens, face diferența. De asemenea, a atras atenția asupra temperaturii ingredientelor, precizând că acestea trebuie aduse la temperatura camerei înainte de preparare.
Pentru început se pregătește maiaua, etapa crucială pentru un aluat aerat. Drojdia se combină cu laptele cald și o cantitate mică de făină, amestec care trebuie lăsat să crească până își dublează volumul. Între timp, laptele se încălzește împreună cu zahărul, iar gălbenușurile se freacă cu un praf de sare.
Aluatul se formează treptat, adăugând gălbenușurile, laptele îndulcit, maiaua și untul topit peste făina așezată într-un bol mare
Aluatul se formează treptat, adăugând gălbenușurile, laptele îndulcit, maiaua și untul topit peste făina așezată într-un bol mare. Aromele de portocală confiată și coajă de lămâie completează compoziția. După frământare, aluatul se lasă la dospit aproximativ o oră, într-un loc cald.
Când aluatul a crescut, se întinde pe masa de lucru și se adaugă crema de nuci amestecată cu ciocolată belgiană, rahat și stafide, obținându-se un rulou care se împletește și se așază într-o tavă pregătită în prealabil. Aluatul trebuie lăsat din nou la crescut timp de două ore.
Cătălin Scărlătescu a accentuat faptul că răbdarea și respectarea etapelor de preparare sunt esențiale
Pentru coacere, cozonacul se introduce în cuptorul preîncălzit la 160 de grade Celsius, unde rămâne timp de 45-60 de minute. Chef Scărlătescu a explicat că o crustă aurie și mirosul îmbietor sunt semnele că desertul este gata.
Cătălin Scărlătescu a accentuat faptul că răbdarea și respectarea etapelor de preparare sunt esențiale pentru a obține un cozonac perfect. În plus, rețeta sa îmbină tradiția cu excelența, transformând desertul într-un preparat rafinat și savuros.
„Dospirea aluatului nu trebuie grăbită”, explică chef-ul.
Cu ingredientele potrivite, tehnica potrivită și multă pasiune, cozonacul lui Cătălin Scărlătescu va deveni cu siguranță o piesă centrală a mesei de Crăciun.