Una dintre cele mai bune metode de a prepara somonul este cea la cuptor.

Acest site prezintă una dintre rețetele extrem de savuroase de somon la cuptor. Desigur, ținând cont de un mic secret.

Somonul este una dintre cele mai bune surse de acizi grași omega-3 cu lanț lung, acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA). O porție de 100 de gr de somon de crescătorie conține 2,3 grame de acizi grași omega-3 cu lanț lung, în timp ce aceeași porție de somon sălbatic conține 2,2 grame.

Specialiștii în nutriție recomandă ca adulții sănătoși să primească zilnic cel puțin 250–1.000 mg de EPA și DHA.

De aceea, este știut că un consum de cel puțin două porții de somon săptămânal poate ajuta la satisfacerea nevoilor de acizi grași omega-3.

Marinarea somonului conferă o aromă bogată peștelui și îi schimbă textura

Gospodinele știu că peștele care este înainte ținut la marinat se impregnează cu aromele respective și devine mai savuros.  De obicei, marinada conține ulei de măsline, lămâie și verdețuri după gust. Există însă și o variantă mai puțin folosită.

Deși s-ar putea crede că somonul nu are nimic de-a face cu sosul de soia, este complet greșit!  Marinarea somonului cu ajutorul sosului de soia conferă o aromă bogată peștelui și îi schimbă textura.

Cum se prepară?

Această rețetă ușoară de somon marinat este excelentă pentru o cină ușoară sau chiar pentru un prânz cu prietenii.

Timp de preparare: 5 minute plus 8 până la 24 de ore pentru marinarea somonului

Porții: 3 – 4

Ingrediente:

  • 1 kg file de somon
  • o jumătate de lămâie (sucul și coaja)
  • un sfert de cană sos de soia cu conținut scăzut de sodiu
  • două lingurițe de zahăr
  • 4 căței mari de usturoi tocați
  • două linguri linguri ulei de masline
  • piper negru, după gust

Cu excepția somonului, toate ingredientele de mai sus se vor folosi pentru marinarea peștelui.

Modul de preparare este foarte simplu. Dacă veți încerca să pregătiți astfel somonul, în mod sigur veți continua să-l preparați  la fel și altă dată.

Amestecați toate ingredientele pentru marinadă într-o pungă de plastic care se poate sigila.  Puneți apoi și somonul și sigilați punga. Lăsați astfel peștele la frigider toată ziua sau peste noapte.

Când sunteți gata să-l gătiți, scoateți somonul din pungă și așezați-l într-o tavă de copt. Introduceți tava la cuptor, la o temperatură de 200 de grade Celsius, timp de aproximativ 20-25 de minute.