În loc să adopte politica struţului după a fost salvată în extremis de la faliment pe banii contribuabililor de către guvernul SUA, AIG propune prin şeful său o soluţie cinică pentru rezolvarea crizei datoriilor din Europa, şi anume ca populaţia să muncească mai mult, până la 70-80 de ani, pentru că speranţa de viaţă creşte, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.
‘Vârsta de pensionare va trebui să fie împinsă spre 70, 80 de ani. Astfel mai mulţi oameni vor avea acces la pensii şi serviciile medicale. Oamenii vor lucra mai mult şi tinerii nu vor mai fi împovăraţi’, a afirmat Robert Benmosche, şeful grupului american de asigurări. Acesta a adăugat că o eventuală abandonare a zonei euro de către Grecia ar putea fi un dezastru pentru ţară şi Europa trebuie să facă eforturi pentru a evita acest deznodământ.
‘Oamenii din Grecia trebuie să observe că nu există un mod simplu de a rezolva acestă problemă şi guvernul trebuie să-i determine pe greci să lucreze mai mult. Dacă nu reuşesc asta, dacă Grecia revine la moneda ei proprie, se va confrunta cu o inflaţie severă, ceea ce va avea un efect devastator asupra oamenilor cu venituri fizice’, a explicat Robert Benmosche.
În Grecia speranţa de viaţă este de 81,3 ani iar vârsta efectivă de pensionare este de 59,6 ani, printre cele mai scăzute din Europa, conform datelor Bloomberg.
Noul preşedinte francez Francois Hollande a anunţat că va majora vârsta de pensionare de la 60 la 62 de ani, va creşte taxele pentru bănci şi companii şi va introduce un impozit de 75% pentru cei cu venituri de peste un milion de euro (1,2 milioane de dolari).
AIG, fost cel mai mare grup de asigurări din lume, este una din companiile financiare cel mai grav lovite de criza globală şi a primit cel mai mare sprijin din partea guvernului american. Trezoreria a investit în AIG aproximativ 68 miliarde de dolari în cadrul TARP, în plus faţă de împrumuturile primite de AIG de la Rezerva Federală americană.
În perioada de vârf a crizei bancare, guvernul american a alocat pentru salvarea băncilor 700 de miliarde de dolari prin programul Troubled Asset Relief Program (TARP).