Rețetă tradițională de langoși

Langoșul, un adevărat simbol al bucătăriei românești, s-a transformat într-o plăcere pentru papilele gustative. De asemenea, el a devenit și într-o tradiție gastronomică îndrăgită în multe gospodării.

Acest delicios preparat, realizat dintr-un aluat pufos și completat cu diverse topping-uri, este un adevărat răsfăț culinar potrivit pentru orice moment al zilei. Așadar, el poate fi savurat la:

  • micul dejun
  • prânz
  • cină

Ingredientele necesare pentru langoși

Aluat

  • 500g făină albă
  • 1 linguriță sare
  • 1 lingură zahăr
  • 10 g drojdie proaspătă
  • 300 ml apă călduță
  • 2 linguri ulei pentru aluat
  • Ulei pentru prăjit

Topping

  • usturoi pisat
  • smântână
  • brânză rasă
langosi
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Mod de preparare langoși

Pregătire aluat

Se amestecă făina și sarea într-un bol mare. Ulterior, în alt recipient, se dizolvă drojdia cu apă călduță. Apoi, se pune zhărul.

Drojdia se lasă timp de cinci minute, până în momentul în care se face spumă.

După aceea, se adaugă drojdia activă și uleiul peste făina din bol. Se începe procesul de frământare până în momentul în care acesta devine elastic și neted.

Procesul poate fi simplificat dacă ai un mixer cu cârlig.

Fermentare aluat

În această fază, se acoperă castronul cu un prosop și se lasă aluatul la crescut.

Este recomandat ca acesta să fie lăsat într-un loc cald și ferit de curenți. Timpul de așteptare este de vreo oră sau până când își dublează volumul.

Formare langoși

După ce a crescut aluatul, acesta se împarte în mai multe bile de mărimea unei nuci.

Ulterior, se ia fiecare bila și se întinde într-un disc subțire. Se poate face asta fie cu mâinile, fie cu sucitorul.

Prăjire langoși

În această etapă se încălzește uleiul într-o tigaie adâncă. Dacă nu ai una, poți folosi o cratiță.

Fiecare bucată de aluat se prăjește până când devine aurie și pufoasă pe ambele părți. Uleiul trebuie să fie destul de încins pentru ca acesta să nu fie prea absorbit în aluat.

Acum că au fost scoși din ulei, langoșii pot fi serviți cu diferite toppinguri. Combinația clasică este usturoi pisat și smântână. Totuși, există și alte combinații în care intră:

  • brânză rasă
  • șuncă
  • legume proaspete

Cel mai bine este să îl serveși proaspăt și cald.