Dacă n-ai mai făcut zacuscă, până acum, dar te tentează gândul să îți faci propriile borcane pentru iarnă, atunci ai nimerit unde trebuie. Ți-am pregătit o rețetă tradițională de zacuscă de vinete, simplu de preparat. Spor la citit!
Pentru un gust ca la mama acasă, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 3 kg. de vinete (alegeți vinetele cu coaja neagră și lucioasă, puțin pufoase la atingere);
- 2 kg. de ardei roșii (ardei kapia sau ardei grași roșii sau gogoșari, dulci, dar greu de curățat);
- 1 kg. de ceapă;
- un litru de bulion de roșii (nu pastă de roșii);
- 500 de ml. de ulei de floarea-soarelui;
- 4 foi de dafin;
- o linguriță de sare;
- o liguriță de piper negru măcinat sau o linguriță de piper boabe;
Rețetă tradițională de zacuscă de vinete. Secretul gustului perfect
Începem prin a coace vinetele (pe grătar sau pe plită) Atenție! Înainte de a le coace, înțepați-le ca să nu explodeze. Trebuie să coacem vinetele de jur împrejur, până când coaja se carbonizează pe alocuri, iar miezul devine moale. După ce sunt gata, începem să le curățăm de coajă, apoi lăsăm miezul la scurs, ca să scăpăm de zeamă.
Cât timp se scurg vinetele, ne apucăm să coacem ardeii de jur în prejur. După ce sunt gata, așteptăm să se răcească, apoi îi decojim, îndepărtăm cotorul și semințele. Nu uitați că vinetele și ardeii trebuie spălați înainte!
După ce am terminat de curățat ardeii, îi dăm prin mașina de tocat, apoi tocăm vinetele mărunt cu un cuțit de ceramică ca să nu se înnegrească. După aceea, tocăm ceapa.
Atenție! Pentru zacuscă, trebuie să alegem mereu doar oale cu fundul gros, care să nu se așeze direct pe flacăra aragazului. Punem tot uleiul în oală. Așteptăm să se incingă uleiul, apoi punem ceapa tocată. Lăsăm focul mic și punem o linguriță de sare pentru a extrage apa din ceapă. În felul acesta, ceapa se va găti înăbușit, în loc să se prăjească. Lăsăm ceapa la înăbușit 7 minute, timp în care se amestecăm frecvent cu o lingură de lemn.
După ce e gata, punem ardeii copți în oală și dăm focul în clocot. După ce s-au omogenizat ardeii și ceapa, adăugăm vinetele. Amestecăm bine în timp ce focul rămâne în clocot. După ce am pus vinetele în oală, adăugăm bulionul de roșii, piperul și foile de dafin. Amestecăm bine și micșorăm puțin flacăra aragazului. Acoperim oala cu un capac tras la o parte ca să aibă loc aburii să iasă.
Atenție! Trebuie să fierbem zacusca timp de 45 de minute/60 de minute pe foc mic. În tot acest timp, amestecăm la fiecare 10 minute. Ne dăm seama că zacusca noastră e gata când e păstoasă. Abia când e gata adăugăm sare și piper.
Turnăm zacusca fierbinte în borcanele sterilizate, așezate pe o tava metalică, apoi le închidem cu capace sterilizate. După care, ne apucăm să sterilizăm borcanele. Punem tava metalică cu borcane la cuptor (cuptorul trebuie să fie preîncălzit la 100°C) timp de ½ oră, apoi stingem cuptorul și lăsăm borcanele să se răcească complet în interiorul lui. După ce s-au răcit complet, le depozităm în camară.
Sperăm că te-am ajutat. Noi îți urăm o toamnă frumoasă și mult spor în bucătărie!