Rețetă simplă de gogonele murate în saramură

Rețetă gogonele murate în saramură. Toamna, cămara ne așteaptă să-i umplem rafturile cu dulceață, compot, zacuscă, bulion și murături. Fie că este vorba despre castraveți, ardei, varză sau gogonele, murăturile merg excelent pe post de garnitură.

În rândurile următoare, ți-am pregătit o rețetă simplă de gogonele murate în saramură. Ai nevoie de următoarele ingrediente: roșii, ardei capia verde, țelină, crenguțe de mărar și hrean, o lingură de sare, un litru de apă, 250 ml oțet, boabe de muștar.

MOD DE PREPARARE: Spală legumele, curățe-le și așează-le în borcanele noi. Pune deasupra lor crenguțele de mărar. Într-o oală mare, fierbe zeama pentru murături. Pune o lingură de sare la fiecare litru de apă și 250 ml de oțet la fiecare opt litri de apă. Poți adăuga boabe de muștar. Toarnă zeama fierbinte peste legumele din borcan, imediat ce s-a topit sarea.

Ermetizează borcanele. Pune borcanele pe o tavă metalică pentru a se încălzi, fără a se sparge. Lasă borcanele să se răcească complet, apoi pune-le în cămară.

De ce se înmoaie murăturile?

Deși investim timp și bani în prepararea lor, există momente în care toată munca noastră este în zadar, iar murăturile noastre se înmoaie la scurt timp după prepararea lor. Dacă vrei să nu mai ai parte de așa ceva, rândurile următoare cuprind o listă cu cele mai frecvente greșeli pe care le fac gospodinele când vine vorba de acrituri.

Nu respecți rețeta: Uneori, deși cunoaștem rețeta exactă, picăm în capcana de a nu o respecta. Trebuie să avem mare atenție la orice modificare pe care o aducem rețetei originale! Mai ales când vine vorba de de oțet și sare. Dacă nu avem suficientă saramură, gogonelele noastre se vor împuia. În plus, trebuie să alegem cu grijă oțetul pe care îl vom folosi. Oțetul alb comercial, cu 5% aciditate, este cel mai bun.

Legumele trebuie să fie mereu proaspete: Trebuie să alegem cu grijă fiecare legumă pe care vrem să o punem la murat. Da, da! Fiecare! Poate părea absurd, însă dacă o singură bucată este lovită sau nu e la fel de proaspătă ca restul, va ruina tot borcanul!

De aceea, este recomandat să folosim legume proaspete, care nu prezintă zgârieturi sau lovituri pentru că pe acolo pot pătrunde bacteriile care, mai departe, vor strica compoziția murăturilor. Firește, acestea trebuie bine spălate, sub mai multe jeturi de apă, înainte de a ajunge în borcane. Trebuie să împiedicăm orice bacterie să ajungă în borcane!

Atenție la apă! A pune murături pare ușor, însă atenția la detalii ne poate ucide! Dacă locuiești la oraș, ai grijă la apă! Cantitatea de clor poate schimba aciditatea saramurii, dând astfel întreaga compoziție peste cap! Nu îți face griji! Nu îți imagina că trebuie să cumperi apă plată pentru a evita această situație.

Există o soluție mai ieftină: fierbe apa. Măsoară cantitatea de apă de care ai nevoie, pune-o la fiert timp de un sfert de oră, apoi lăs-o să stea acoperită o zi întreagă. Dacă apa a făcut spumă, îndepărteaz-o înainte de a pune-o la răcit.