Secretele unor cozonaci pentru Paște gustoși și pufoși
Cozonacul este preparatul nelipsit de pe mesele de sărbători. Unele gospodine aleg să cumpere cozonacul gata făcut, dar multe dintre ele aleg să îl facă în casă pentru a avea un gust aparte.
Atunci când vă apucați să faceți cozonaci trebuie să țineți cont de anumite secrete pentru a vă ieși cel mai gustos și pufos preparat. Trebuie să respectați câțiva pași simplii. Fie că îți place cozonacul cu mac, cu nuci sau rahat, aluatul va fi același la majoritatea rețetelor. Totul începe cu câteva ingrediente simple. Rețetele mai jos.
Rețetă de cozonac cu nuci
Istoria cozonacului poate fi urmărită până în perioada medievală. Oamenii din Europa de Est au început să coacă un aluat care includea ouă și unt în timpul sărbătorilor importante precum Paștele și Crăciunul. Pâinea dulce se făcea cu făină, unt, zahăr și ouă, apoi era umplută cu fructe sau nuci.
Rețeta a evoluat și s-a răspândit în toată regiunea, devenind o parte importantă a tradițiilor culinare, mai ales în România.
Cea mai clasică rețetă de cozonac este cea cu nuci și cacao. Totul începe cu făină cernută, puțină drojdie, astfel încât cozonacul să crească pufos, lapte călduț, gălbenușuri de ou, ulei de floarea soarelui, zahăr și esență de rom.
Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, iar umplutura deja pregătită. Nucile se sparg și se toacă mărunt, apoi se amestecă cu albușurile ouălor bătute spumă cu zahăr. Se adaugă cacao pentru a obține o cremă groasă.
Între timp, se pregătește aluatul, iar cea mai importantă parte este dospitul și frământatul. Se spune că aluatul trebuie frământat măcar 30 de minute. El trebuie bătut de blatul de lucru, astfel încât glutenul să se dezvolte și să obții un cozonac pufos, care se desprinde în fâșii.
Și untul joacă un rol important aici. Trebuie să fie cât mai gras, ca aluatul să fie foarte pufos. După ce totul a dospit într-un loc călduț și ferit de curenți, aluatul se împarte în patru bucăți egale. Se vor transforma în doi cozonaci împletiți. Se bag la cuptor după ce au fost unși cu puțin ou bătut, ca să capete o culoare arămie și o coajă crocantă. Dacă vrei o coajă și mai crocanta, poți presăra puțin zahăr deasupra cozonacilor.
Rețeta cozonacului cu mac
Pentru o rețetă de cozonac cu mac vei avea nevoie de aceleași ingrediente ca pentru orice cozonac. Umplutura este diferită, așa că pentru aceasta vei avea nevoie de mac, lapte, esență de rom, griș, ouă și puțină coajă de portocală.
Cozonacul cu mac este printre cele mai iubite feluri de cozonac. Umplutura se face foarte simplu și este delicioasă.
Laptele se pune într-o cratiță la fiert, apoi se dizolvă zahărul în el. Semințele de mac se macină și se toarnă peste laptele fierbinte. Totul se amestecă bine și se adaugă coaja de portocală și esența de rom. Se pun câteva linguri de griș ca umplutura să fie mai consistentă, apoi după ce totul s-a răcit, se adaugă ouăle.
Această umplutură poate fi folosită și în alte prăjituri. În această umplutură poți pune și stafide sau rahat. Macul are o textură și un gust foarte plăcute.
Cozonac moldovenesc. Cu ce e diferită o rețetă de cozonac moldovenesc față de una clasică?
Adesea, cozonacul moldovenesc se face cu un aluat opărit. Acest lucru îi permite să rămână fraged și pufos timp de multe zile, fără să se întărească. Aluatul opărit este chiar așa cum sună. Făina pentru cozonac se opărește cu ajutorul laptelui clocotit. Cozonacul moldovenesc seamănă cu cel italienesc, celebrul panettone. Aluatul este pufos și fraged și poate fi făcut în aceeași formă cilindrică și înaltă.
Pe scurt, laptele se pune la fiert și când clocotește se pune peste făină. Se amestecă cu lingură, apoi se adaugă gălbenușuri, unt, drojdie și se lasă totul la dospit.
În această rețetă de cozonac moldovenesc se adaugă albușuri spumă, astfel încât să se obțină o prăjitură pufoasă.
Ingredientele sunt aceleași ca la orice rețetă de cozonac.
Totul se frământă bine și se lasă la dospit. Adesea, cozonacul moldovenesc se umplu cu rahat și stafide, dar poate fi umplut și cu nuci sau alte umpluturi clasice.