Ziua Sfinților 40 de Mucenici este una bogată în tradiții pentru poporul român, iar unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri este prepararea mucenicilor.
Aceștia sunt pregătiți în fiecare an pe data de 9 Martie, în conformitate cu tradițiile vechi. Este o zi de mare sărbătoare.
În ziua Sfinților 40 de Mucenici, gospodinele obișnuiesc să prepare mucenici fie fierți, fie la cuptor, în funcție de regiunea în care se află. Indiferent de variantă, rezultatul este întotdeauna delicios și savuros.
Rețetă de mucenici moldovenești
Pe 9 Martie, în România, se consumă mucenici, cunoscuți și sub numele de sfințișori sau bradoși. Rețeta mucenilor poate varia în funcție de regiune. Gospodinele pregătesc fie mucenici fierți în zeamă, fie mucenici pufoși, însiropați.
În Moldova, mucenicii sunt făcuți din aluat de cozonac sau de pâine, având forma cifrei 8. Pentru cei care preferă mâncărurile de post, există varianta mucenicilor de post, fără ou și smântână. Mai jos este detaliată rețeta completă de mucenici moldovenești!
Iată ingredientele necesare:
- 580 g de făină
- 150 ml smântână lichidă
- 150 ml apă călduţă
- un ou mare
- 75 ml ulei
- 150 g zahăr
- un pliculeţ de drojdie uscată
- o fiolă de esenţă de vanilie
- o linguriţă de coajă rasă de portocală sau lămâie
- o linguriţă rasă de sare.
Pentru sirop, aveți nevoie de:
- 200 g zahăr
- 400 ml apă sau lapte
- o fiolă esenţă de vanilie
- pentru uns – 200 g nucă măcinată
- miere după gust.
Cum se prepară mucenicii moldovenești
Într-un vas mare, se amestecă apa călduță, uleiul, drojdia și zahărul vanilat, împreună cu fiola de esență de vanilie, oul și smântâna lichidă. Se adaugă făina treptat, amestecând continuu, până când aluatul începe să se îngroașe. Se frământă bine cu mâna până când se obține un aluat tare și nelipicios, într-un proces similar cu frământarea aluatului de cozonac, timp de aproximativ 15-20 de minute. Apoi aluatul se lasă la dospit într-un loc călduț, până își dublează volumul. După aproximativ o oră, aluatul se pune pe blatul de lucru și se împarte în bucăți egale.
Fiecare bucată de aluat se rulează până când se obțin fâșii, care se împletesc în formă de 8. După ce ați terminat împletirea, mucenicii se așază în tavă și se mai lasă la dospit timp de 30 de minute. Tava se introduce în cuptor și se coace timp de 30-40 de minute la foc mediu.
Între timp, se pregătește siropul. Zahărul se dizolvă în apă și se fierbe timp de 10 minute. La final, se adaugă esența de vanilie. După ce mucenicii pufoși sunt scoși din cuptor, se lasă să se răcească timp de 10 minute, apoi se stropesc generos cu sirop. Se ung apoi cu miere și se presară nucă măcinată deasupra lor.
Rețetă de mucenici muntenești (cu zeamă)
Pentru a pregăti mucenici muntenești, aveți nevoie de câteva ingrediente simple și de o formă specială pentru a tăia aluatul în forma cifrei 8. Dacă nu dispuneți de acest tip de formă, puteți să-i faceți și fără, rezultând totuși un produs final delicios! Iată ce ingrediente veți avea nevoie pentru mucenicii fierți:
- 300 g făină
- 150- 160 ml apă foarte caldă
- sare
- 2,5 l apă
- coaja de la două portocale mare
- coaja de la o lămâie mare
- 10-12 linguri de zahăr
- nucă măcinată
- scorţişoară
- esenţă de rom
- sare.
Mod de preparare
Într-un vas, se amestecă făina cu un vârf de cuțit de sare, apoi se toarnă apa călduță în mijloc. Se frământă până când se obține un aluat elastic și nelipicios. Se lasă deoparte timp de 10-15 minute. Ulterior, aluatul se pune pe un blat și se împarte în biluțe. Fiecare biluță se întinde în șnururi lungi și subțiri, care se împletesc pentru a forma cifra 8. Trebuie să aveți grijă să nu fie prea mari. Se lasă la uscat până a doua zi, când vor fi fierte.
Într-o oală cu apă, se adaugă zahărul, coaja rasă de lămâie și portocală, precum și un vârf de cuțit de sare. Când apa dă în clocot, se pun mucenicii și se fierb timp de aproximativ 30 de minute. După ce aceștia se ridică la suprafață, se mai fierb încă 3-4 minute.
La final, se adaugă esența de rom, scorțișoara și nucă măcinată. Mucenicii fierți cu zeamă se servesc în farfurie și se presară cu nucă măcinată. Pot fi savurați fie calzi, fie reci, în funcție de preferințe!