Se rețin permisele de conducere. A început pe 21 iunie. Poliția nu mai iartă pe nimeni

permis de conducere

SURSA FOTO: Dreamstime

Peste 2.000 de permise de conducere au fost reținute de către Poliția Română în minivacanța de Rusalii. Într-un comunicat de presă, MAI precizează că multe dintre permisele reținute provin de la șoferi care au fost surprinși la volan sub influența substanțelor interzise.

Amenzi de peste 12 milioane de lei în vacanța de Rusalii. Şoferii care rămân fără permis de conducere

Şoferii care rămân fără permis de conducere. În minivacanța de Rusalii, structurile MAI au înregistrat 3.151 de infracțiuni și au impus 27.797 de sancțiuni contravenționale, totalizând 12.583.088 lei în amenzi.

În total, structurile de ordine publică au realizat aproape 11.000 de intervenții. În același timp, structurile pentru situații de urgență au intervenit în peste 5.600 de situații.

Din acestea, 4.298 au fost pentru acordarea asistenței medicale de urgență și 482 pentru stingeri de incendii.

Şoferii care rămân fără permis de conducere. În această perioadă, s-a observat o reducere a numărului de accidente rutiere grave în comparație cu anii anteriori. Totuși, a fost înregistrată și o creștere cu 45,8% a numărului de permise reținute pentru conducere sub influența substanțelor interzise față de anul precedent.

”În perioada 21 – 23 iunie 2024, pentru menţinerea unui climat optim de ordine şi siguranţă publică, au acţionat, la nivel naţional,  în medie zilnică 25.936 poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri, precum şi angajaţi ai inspectoratelor pentru Imigrări şi Aviaţie.

În acest interval, structurile de ordine publică au efectuat  aproape 11.000 de intervenţii, iar structurile pentru situaţii de urgenţă au efectuat peste 5.600 intervenţii (din care 4.298 pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi 482 pentru stingerea de incendii)”, anunţă Ministerul de Interne.

SURSA FOTO: Dreamstime

În plus, structurile MAI au înregistrat 3.151 de infracțiuni și au impus 27.797 de sancțiuni contravenționale, totalizând amenzi în valoare de 12.583.088 lei.

”În această perioadă, s-au asigurat măsurile specifice pentru 506 manifestări publice – cele mai multe dintre acestea (206) fiind cultural-artistic Structurile Inspectoratului General de Aviaţie au executat 62 misiuni pentru situaţii de urgenţă şi 7 misiuni pe ordine publică”, precizează MAI în comunicat.

RO-Alert a fost activat de peste 50 de ori

Din cauza fenomenelor hidrometeorologice prognozate, au fost înregistrate probleme în 42 de localități din 10 județe (Arad, Bacău, Bihor, Botoșani, Harghita, Maramureș, Sălaj, Satu-Mare, Suceava și Timiș). În aceste zone s-au efectuat intervenții pentru evacuarea apei din curți și beciuri, precum și pentru îndepărtarea copacilor căzuți din cauza vântului.

În perioada respectivă, au fost transmise 56 de mesaje prin sistemul RO-ALERT pentru a avertiza populația. Dintre acestea, 32 au vizat prezența animalelor sălbatice în zonele locuite.

”În aceste zile, a fost înregistrat un trend descrescător în ceea ce priveşte accidentele rutiere grave faţă de anii anteriori. Astfel, au fost înregistrate 27 accidente rutiere, în scădere 28,9% faţă de anul precedent şi cu 37,2% faţă de 2022, când au fost înregistrate 38 accidente, respectiv 43 accidente”, spune ministerul.

Ro Alert

Permise de conducere reținute din cauza consumului de droguri

Ministerul Afacerilor Interne informează că echipajele rutiere, suplimentate în această perioadă de minivacanță, au prioritizat prevenirea accidentelor de circulație prin identificarea și retragerea din trafic a șoferilor considerați periculoși pentru siguranța pe drumurile publice.

În plus, au fost utilizate în medie zilnică 294 de radare, rezultând reținerea a 2.287 de permise de conducere. 40 de permise de conducere au fost reținute din cauza consumului de droguri sau alte substanțe interzise.

De asemenea, 933 de certificate de înmatriculare au fost retrase.

A fost înregistrată o creștere cu 45,8% a numărului de permise reținute pentru conducere sub influența substanțelor interzise.

”Frontiera de stat a fost tranzitată, în acest interval,  de 893.381 persoane cu 253.634 mijloace de transport. Aceasta reprezintă o creştere de 15,6% a numărului de persoane care au tranzitat frontiera de stat, faţă de perioada similară a anului precedent”, subliniază MAI.