Se pot retrage banii de pensii! Cine sunt cei care pot scoate deja banii din cont

pensie pensii

SURSA FOTO: Dreamstime

Pilonul II de pensii este un instrument important care asigură un nivel suplimentar de securitate financiară la bătrânețe. Cei care au cotizat încă de la început au strâns în 15 ani o sumă frumoasă în conturi. În ce condiții poți retrage acești bani?

Pilonul II de pensii reprezintă pensia privată obligatorie în România, la care contribuie automat toți angajații sub 35 de ani și opțional cei până în 45 de ani, cu un procent de 3,75% din venitul lunar. Acest sistem de economii pentru bătrânețe funcționează paralel cu Pilonul I, care este pensia de stat.

În prezent, lunar, un procent de 3,75% din cota de 25% a contribuției de asigurări sociale (CAS) este virat în conturile a peste 7 milioane de români, la Pilonul II. Restul, adică 21,25%, este alocat pensiei de stat din cadrul Pilonului I.

La 31 martie 2023, erau înscriși 8,69 milioane participanți la cele 17 fonduri de pensii private, la finalul anului precedent fiind înregistrați un număr de 8,59 milioane participanți.

Când poți retrage banii de la Pilonul II

În primele patru luni de la angajare, cei sub 45 de ani pot selecta administratorul pensiei private. În lipsa unei alegeri, li se va aloca un administrator din oficiu. Detaliile despre suma acumulată pot fi obținute prin accesarea site-ului Autorității de Supraveghere Financiară.

Fondurile acumulate în cadrul Pilonului II pot fi accesate numai atunci când persoana îndeplinește condițiile de pensionare din sistemul public. În anumite cazuri speciale, cum ar fi pensionarea anticipată sau invaliditatea, beneficiarii pot retrage sumele acumulate înainte de termen.

Există condiții stricte pentru retragerea anticipată a fondurilor de la Pilonul II. Retragerea se face pe baza unei cereri scrise și a documentelor justificative.

În caz de deces al titularului contului de pensie privată Pilon II, moștenitorii pot accesa integral suma. Legea actuală permite transferul rapid al fondurilor către moștenitorii legali, fără a mai fi necesar ca acestea să rămână în sistemul de pensii private până la pensionarea moștenitorului.

Diferența dintre Pilonul I și Pilonul II de pensii

În ceea ce privește diferența dintre Pilonul I și Pilonul II, analistul economic Bogdan Glăvan explica recent că este mai mare decât simplul fapt că unul este privat și celălalt este de stat.

Este vorba despre principiul de funcționare și faptul că unul este un sistem de pensii bazat pe acumulare.

„Pensia de stat nu este o pensie de fapt, ci este o asistență socială pe care o decide guvernul, în vreme ce Pilonul II de pensii este o pensie autentică, adică un cont în care banii se acumulează din contribuții, se investește randamentul lor, se reinvestește, se acumulează și-ți stau la dispoziție ție, titularului, după ce ajungi la vârsta de pensionare”, a explicat Bogdan Glăvan la Europa FM.