Apasă pe această tastă, după ce scoți bani de la bancomat pentru a-și salva contul bancar

După ce scoți bani de la bancomat, ar fi bine să apesi tasta „anulare” pentru a proteja contul tău și a evita accesul neautorizat. Acest gest simplu îți poate salva banii și informațiile personale de posibilii fraude.

Când iei bani de la bancomat, înainte să pleci, apasă „anulare” pentru a închide sesiunea și a te asigura că datele tale nu rămân disponibile. Totodată, acest lucru previne tipărirea unor chitanțe care conțin informații sensibile și reduce riscul de a-ți clona cardul.

Un alt risc apare atunci când bancomatul este echipat cu un dispozitiv ilegal care poate capta datele cardului tău. De aceea, este recomandat să apeși „anulare” pentru a închide sesiunea. Astfel, vei preveni și fraudele de tip „Cash Trapping”, când banii sunt blocați în bancomat.

Ce presupune frauda „Cash Trapping”?

Cash trapping este o fraudă sofisticată, răspândită în întreaga lume, care vizează persoanele care retrag bani de la bancomat, fără ca acestea să știe că sunt victime. Spre deosebire de alte fraude bancare, cum ar fi skimming-ul, cash trapping-ul nu implică furtul datelor personale sau al codului PIN.

În schimb, hoții blochează fizic banii în timpul retragerii, făcându-i să pară că nu au fost eliberați și apoi îi iau după ce victima pleacă de la bancomat.

bancă, bancomat
SURSA FOTO: Dreamstime

Cum funcționează această metodă?

Escrocii pun un dispozitiv special în fanta de unde ies bancnotele. Acest dispozitiv poate bloca banii și îi face să rămână blocați acolo. Victima, neavând habar, presupune că bancomatul nu a dat banii, iar după câteva încercări, pleacă gândindu-se că este o problemă tehnică. După ce persoana pleacă, hoții vin, îndepărtează dispozitivul și iau banii.

Un motiv pentru care această metodă este periculoasă este că nu necesită furtul datelor de pe card sau al codului PIN. Astfel, escrocii nu trebuie să facă tranzacții false, ci pur și simplu iau banii rămași în bancomat după retragerea nereușită.

Detectarea unei capcane de bani poate fi greu de făcut, dar sunt câteva semne la care trebuie să fii atent:

Fanta ATM deteriorată sau modificată

Dacă observi părți suspecte sau modificări în fanta din care ies banii, ar putea fi un semn că este o capcană. Chiar și fragmente mici de plastic sau obiecte care ies în afară pot indica o problemă.

Banii nu sunt eliberați fără un motiv clar

Dacă bancomatul arată că retragerea a fost realizată cu succes, dar nu îți dă banii, ar putea fi o capcană. În acest caz, nu trebuie să pleci imediat și să verifici dacă există vreo problemă.

Întârziere la eliberarea numerarului

Unele bancomate pot întârzie mai mult decât de obicei la eliberarea banilor. Escrocii pot folosi această întârziere pentru a îi face pe utilizatori să plece înainte ca banii să fie eliberați.