Acum, Trump retrage mii de militari din Germania, unde sunt staționați majoritatea militarilor americani din Europa. Acești militari nu au avut vreun beneficiu nici pentru SUA, nici pentru țările în care au fost găzduiți. Aceștia erau o rămășiță a anilor 1960, când exista posibilitatea ca Războiul Rece să se transforme într-un război fierbinte. Războiul întrat într-o eră nucleară după cel de al Doilea Război Mondial se baza pe o ordine care ar fi urmat să fie instituită prin intermediul armatelor clasice după ce SUA și NATO ar fi aruncat una sau două bombe nucleare asupra Uniunii Sovietice și a Pactului de la Varșovia. Pe atunci nu exista noțiunea armelor nucleare intercontinentale. Ca urmare, NATO a înghesuit atunci în Turcia bombe atomice împotriva Rusiei, transmite Milliyet.
În zilele noastre, ambele părți pot arunca bombe atomice și cu hidrogen până la extincția celeilalte părți. Se estimează însă că nu se va ajunge la stadiul „distrugerii reciproce” și că părțile vor trece la etapa luptei prin intermediari. După războiul din Vietnam, opinia publică din SUA nu mai acceptă că tinerii să moară în alte țări, pentru alții, în scopuri politice. Din acest motiv războiul a fost purtat în Afganistan, Irak și Siria fără ca „bocancii americani să atingă solul”, prin bombardamente aeriene sau de pe portavioane, prin utilizarea unui grup ca fraier și a altui grup împotriva fraierului.
Trupele SUA din Polonia, un „cadou” pentru Putin
Am putea spune că „Retragerea SUA din Germania arătat că a apus ideea confruntării NATO-Pactul de la Varșovia”. Numai că, în urma politicii sale interne, America a anunțat că va strămuta 12.000 de militari în Polonia. Ministrul polonez de Externe, Jacek Czaputowicz, a semnat acordul cu omologul american Pompeo.
Acest acord care vrea să le facă jocul imigranților lehi /polonezi/ din SUA a fost calificat drept cel mai mare cadou făcut Rusiei de senatorul Republican Mitt Romney, un cadou pe care Putin nu l-ar fi găsit nici dacă l-ar fi căutat. Într-adevăr, acum Putin a găsit un important sprijin pentru ideologia pe care o susține de 17 ani, că „America ne atacă”. Poate că trupele americane din Germania nu erau o amenințare atât de mare însă militarii americani de la granița Belarusului și a Ucrainei sunt considerați a fi la granița Rusiei, lucru care îi oferă lui Putin pârghia pe care nu a putut-o găsi nici dacă a căutat-o.
La fel cum face diaspora armeană, și americanii de etnie lehă propagă minciuna că „Patria este în pericol”, pentru a cere guvernului și bisericii poloneze ajutoare în valoare de milioane de dolari și pentru a-și menține influența asupra politicii din SUA. Pentru americanii de etnie armeană, acest pericol este reprezentat de Turcia și de Azerbaidjan, iar pentru lehi este Rusia. Trump va face lucruri și va ține discursuri care vor fi pe placul acestor grupuri etnice, pentru alegerile de peste trei luni. Se prea poate ca o unitate de 12.000 de persoane, pe lângă cei 400.000 de militari care vor fi retrași, să nu însemne prea mult. Numai că va fi suficient din punctul de vedere al „amenințării” pe care o caută Putin.