Litigiul a început în urmă cu 11 ani, iar FBORB a primit în 2007 o primă sentinţă favorabilă din partea Tribunalului Suceava. La cererea formulată de statul român, instanţa supremă a decis strămutarea cauzei la Curtea de Apel Timişoara, care în 2009 a decis să menţină sentinţa Tribunalului Suceava. Romsilva a formulat un nou recurs la ÎCCJ, iar dosarul a fost trimis spre rejudecare la Cluj, în iunie 2011.
La termenul de ieri al procesului au participat ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, trei călugări şi trei măicuţe.
Dezbaterile pe fond încă nu au început în proces. Fondul a depus ieri la dosar copii ale cărţilor funciare de pe terenurile revendicate, iar reprezentanţii regiei Romsilva au depus la dosar o istorie a Fondului Bisericesc.
Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei este o fundație înființată ca persoană juridică de drept privat în anul 2000. Fundația este continuatoarea unei persoane juridice de drept public, căreia i-a preluat și numele, înființată de statul român, prin lege, în anul 1925, pentru a administra 192.000 ha pădure.
Curtea de Apel Cluj a decis în urma şedinţei de ieri să amâne judecare cauzei şi a stabilit un nou termen, pentru data de 20 aprilie.