RETROSPECTIVĂ 2015. Cum au crescut salariile din sănătate şi învăţământ

Salariile personalului sanitar au fost majorate cu 25% de la 1 octombrie. Angajaţii din sistemul public de învăţământ au primit şi ei o nouă majorare, de 15%, începând cu 1 decembrie.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, anunţa, la mijlocul lunii august, o întâlnire cu reprezentanţii sindicatelor din sănătate şi ai medicilor, dar şi cu premierul Victor Ponta şi ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, pentru a găsi soluţii de majorare a veniturilor medicilor. 

La o săptămână după această întâlnire, premierul Victor Ponta declara că ordonanţa privind salariile din sistemul sanitar este finalizată, exprimându-şi speranţa ca Sănătatea şi Educaţia, cel puţin din punctul de vedere al salarizării, "să meargă împreună". 

"Avem ordonanţa, e finalizată, prin care prevedem de la 1 octombrie creşterea cu 25% a salariilor actuale pentru tot personalul din sistemul sanitar. Vreau să fiu atât de clar încât toată lumea, care vrea să audă şi să înţeleagă limba română, să înţeleagă. E vorba de salariile actuale, 25% la salariile actuale, nu la alte calcule, la alte poveşti, pentru toată lumea care lucrează în sistemul sanitar", a declarat Ponta. 

Potrivit acestuia, impactul bugetar anual al acestei majorări a fost estimat la circa 1,7 miliarde de lei.

Pe de altă parte, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) anunţa, în aceeaşi perioadă, că Executivul trebuie să se aştepte la proteste de amploare, dacă nu va face efortul de a găsi, în cel mai scurt timp, o soluţie de majorare suplimentară a salariilor din Educaţie. 

'După majorările substanţiale acordate înalţilor demnitari şi cele anunţate pentru Sănătate, se impune ca reprezentanţii Guvernului să regândească, împreună cu sindicatele, calendarul creşterilor salariale stabilit prin Acordul semnat anul trecut, conform căruia salariile ar urma să crească cu 34% până la finalul anului 2017. Acest procent de 34%, faţă de cel de 100% promis a se acorda salariaţilor din Sănătate tot până la finalul anului 2017, ar crea o nedreptate inacceptabilă şi un dezechilibru major între cele două domenii strategice', se arată în comunicatul citat. 

După mai multe negocieri purtate cu reprezentanţii Guvernului, Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale "Alma Mater, anunţa, pe 24 august, că salariile în Învăţământ ar putea creşte la finalul acestui an, sau chiar din luna octombrie, însă totul depinde de rezultatul negocierilor dintre sindicate şi autorităţi, care se vor desfăşura pe 14 sau 15 septembrie. 

Pe 17 septembrie, ministrul Muncii, Rovana Plumb, declara că a solicitat sindicatelor din Educaţie o păsuire până pe 10 octombrie, pentru a putea da un răspuns cu privire la eventuala creştere a salariilor din Învăţământ. 

'Am solicitat tuturor reprezentanţilor sindicatelor din domeniul Educaţiei să ne păsuiască până în data de 10 octombrie, pentru a avea toate datele din punct de vedere fiscal, bugetar al încheierii exerciţiului pe nouă luni de zile. După ce vom avea tabloul datelor bugetare vom putea să ne pronunţăm', a declarat Rovana Plumb, la finalul discuţiilor avute cu sindicatele din Învăţământ. 

La începutul lunii noiembrie, Executivul a adoptat o Ordonanţă de urgenţă care prevedea majorarea cu 15% a salariilor personalului din sistemul public de învăţământ, începând cu 1 decembrie. 

Impactul financiar estimat pentru anul 2016 al acestei măsuri este de 1,666 miliarde de lei. 

De creşterea salariilor au beneficiat 359.810 cadre didactice, personal didactic auxiliar şi personal nedidactic, respectiv: 290.000 de persoane din învăţământul preuniversitar de stat, 7.850 de persoane din unităţile finanţate integral de la bugetul de stat, 57.500 de persoane din învăţământul universitar şi 4.460 de persoane din unităţile finanţate din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat. 

Angajaţii din învăţământul preuniversitar şi universitar au mai beneficiat în anul 2015 de alte două majorări salariale: cu 5% începând cu luna martie şi cu încă 5% începând cu luna septembrie. 

AGERPRES