Anul 2008 a fost unul plin de evenimente notabile in viata economica, pe care cu siguranta istoria le va consemna. Cuvinte precum "criza", "faliment", "concedieri", "reduceri", "inchideri", "plan de salvare" au fost intens folosite si, pentru prima oara in ultimii 50 de ani, insusi capitalismul ca sistem economic a fost sub semnul intrebarii. Romanii au simtit pe pielea lor efectele nocive ale globalizarii, de la declinul pietii imobiliare pana la criza finaciara global
Anul 2008 a fost unul plin de evenimente notabile in viata economica, pe care cu siguranta istoria le va consemna. Cuvinte precum „criza”, „faliment”, „concedieri”, „reduceri”, „inchideri”, „plan de salvare” au fost intens folosite si, pentru prima oara in ultimii 50 de ani, insusi capitalismul ca sistem economic a fost sub semnul intrebarii. Romanii au simtit pe pielea lor efectele nocive ale globalizarii, de la declinul pietii imobiliare pana la criza finaciara globala. Citeste mai jos momentele care au marcat anul economic 2008.
Ianuarie
Anul 2008 a fost bogat in evenimente surprinzatoare in zona economica, iar acest lucru avea sa se cunoasca inca din luna ianuarie, mai precis chiar din primele zile. In prima zi de tranzactionare a anului, pe data de 2 ianuarie, petrolul a atins pentru prima data nivelul de 100 de dolari.
De fapt, tot anul a stat mai mult sau mai putin sub semnul unei picaturi de petrol. In prima jumatate de an cresterea excesiva a pretului titeiului nu a incetat sa ne ingrijoreze, in timp ce in a doua jumatate a anului pretul acestuia a tot continuat sa scada pana la 35 de dolari.
Un al doilea eveniment care a starnit valuri de reactii de o natura sau alta avea sa se petreaca in ziua de 24 ianuarie: un trader a reusit sa fraudeze grupul francez Societe Generale cu 4,9 miliarde de euro prin diverse operatiuni pe piata instrumentelor derivate.
Presedintele grupului, Daniel Bouton s-a vazut nevoit sa-si dea demisia din cadrul bancii, insa consiliul de administratie nu i-a acceptat-o. Frauda si-a lasat intr-o oarecare masura amprenta si asupra rezultatelor financiare ale Societe Generale, care a trebuit sa faca fata si crizei subprime care a luat nastere in Statele Unite.
Februarie
Inceputul lunii februarie nu era inca tulburat de cuvinte precum „criza” sau „recesiune” si a reprezentat pentru Nokia perioada prielnica lansarii productiei in cadrul fabricii de la Cluj.
Astfel, pe 11 februarie cel mai mare producator de terminale mobile din lume a inceput productia in fabrica din Romania. In cadrul evenimentului care a marcat debutul productiei, Juha Putkiranta, Senior Vice President, Demand Supply Network Management, l-a sunat pe Ambasadorul Finlandei in Romania, Excelenta Sa, domnul Tapio Saarela, anuntandu-l ca dispozitivul care le permite realizarea acelui apel este primul telefon Nokia fabricat in Romania – un model Nokia 1200. Decizia de a amplasa noua fabrica Nokia in Romania a fost anuntata in primavara anului 2007 si reflecta cererea crescuta de dispozitive mobile pe pietele din Europa de Est si Africa.
Tot in luna februarie gigantul software Microsoft a lansat o oferta de preluare a motorului de cautare Yahoo, oferta ce s-a ridicat la 44,6 miliarde de dolari in numerar si actiuni. Yahoo a respins in mod oficial oferta lansata pe 1 februarie de Microsoft, argumentand ca aceasta este mult prea mica si subevalueaza compania.
Cea de-a doua luna a anului 2008 a fost marcata si de evenimente importante pe sectorul auto. Astfel, la finele lunii februarie, Comisia Europeana a finalizat investigatia privind privatizarea Automobile Craiova, efectuata in temeiul normelor privind ajutoarele de stat prevazute de Tratatul CE. In urma investigatiei deschise in octombrie 2007, s-a constatat ca Romania a impus o serie de conditii referitor la vanzare care aveau drept obiectiv asigurarea unui anumit nivel de productie si ocupare a fortei de munca, acceptand in schimb un pret de vanzare mai mic. Pentru a elimina denaturarea concurentei provocata de ajutorul ilegal, CE a cerut Guvernului Romaniei sa recupereze 27 de milioane de euro de la Automobile Craiova.
Tot in luna februarie, Renault a achizitionat o participatie de 25% din AvtoVaz, pentru 664 milioane de euro. In urma acordului semnat, Russian Technologies si Renault detin parti egale din actiuni ajungand la 50%+2, deci pachetul majoritar.
Martie
Cel mai important moment al lunii martie din punct de vedere economic il reprezinta cumpararea de catre Ford Motor Company a uzinei Automobile Craiova.
Evenimentul a avut loc la data de 21 martie 2008 prin semnarea documentelor oficiale de catre Sebastian Vladescu, presedintele Comisiei de Privatizare a Automobile Craiova si Lyle Watters, Director Business Strategy al Ford Europa.
Pana in anul 2012 Ford si-a propus sa investeasca in Romania aproximativ un miliard de euro pe an pentru a sustine operatiunile din Craiova, dar in noile conditii ale crizei internationale este posibil ca aceste planuri sa fie adaptate la situatia de fapt. De asemenea, in planul initial era prevazut ca numarul de angajati al fabricii sa creasca de la 3.900 la 7.000.
Un alt eveniment al lunii martie, care se va dovedi a avea efecte aproape catastrofale peste cateva luni, il reprezinta o frauda de peste 200 milioane de euro a carei victima a fost banca americana Lehman Brothers, care a intrat in faliment ulterior, respectiv la inceputul lunii octombrie. Astfel, la data de 31 martie 2008, Lehman Brothers a anuntat ca a fost victima unei monumentale escrocherii in Japonia, frauda ce se ridica la 225 de milioane de euro. Operatiunea a fost facuta, spun reprezentantii bancii, in complicitate cu Marubeni, o casa japoneza de comert.
Grupul bancar a actionat in instanta aceasta institutie pentru a obtine cei 225 de milioane de euro pe care acesta i-a pierdut in urma fraudei. In acelasi timp, Lehman Brothers a depus si o plangere penala.
Purtatorul de cuvant al bancii a declarat ca institutia sa a cazut intr-o capcana a unui impostor care a obtinut suma uriasa de bani prin intermediul unor documente falsificate de cei de la Marubeni, care au emis o scrisoare de garantie pentru a facilita imprumutul.
Compania de care apartinea cel care a facut imprumutul, Asclepius, in numele careia a fost emisa scrisoarea de garantie daduse intre timp faliment.
Marubeni a recunoscut ca doi angajati ai sai au emis acea scrisoare falsa de garantie insa si-a declinat toata raspunderea afirmand ca frauda ii priveste personal pe cei doi angajati.
Aprilie
Pe 1 aprilie 2008, fara sa fie pacaleala, presa anunta vizita presedintelui american George Bush la Bucuresti, pentru a participa la summitul NATO din zilele urmatoare. A fost a doua vizita a presedintelui american in Romania. Summitul i-a enervat pe bucuresteni prin paralizarea circulatiei, dar a pus Romania pe harta. Dupa summit, Ucraina si Georgia nu au au fost inscrise in programul MAP pentru admiterea in NATO, in ciuda promisiunilor americane. Pe plan intern, s-a facut un pas in plus spre transparenta prin publicarea de catre Ministerul pentru IMM-uri a ghidurilor solicitantului pentru investitii si acces la consultanta. La capitolul de fuziuni si achizitii, Groupama anunta ca va cumpara Asiban de la BCR, BRD, Banca Transilvania si CEC.
Pe 11 aprilie se opreste greva de la Dacia, atat muncitorii cat si personalul TESA obtinand cresteri salariale. Potrivit presei franceze, pierderile din persoanal grevei (inceputa in 24 martie) au fost de 50 milioane euro. Dupa o perioada de integrare a bancii in Erste Group, BCR are un nou presedinte, in persoana lui Dominic Bruynseels. Un eveniment in mediul online, Primaria Sectorului 6 din Bucuresti permite plata online a impozitelor, prin intermediul site-ului propriu. De asemenea, cu doua saptamani inainte de Pastele ortodox, romanii au cumparat de pe internet produse in valoare de 3,8 milioane euro, cu 50% mai mare decat in anul precedent. Consiliul de Administratie al Yahoo a respins oferta de preluare lansata de Microsoft, refuzand chiar si o reevaluare a sumei propuse, mai exact de 44,6 miliarde dolari. Ca reactie, Microsoft a dat un ultimatum de trei saptamani, dupa care a anuntat ca va incerca sa cumpere parti din companie de la actionarii Yahoo.
Pe plan extern, autoritatile franceze au anuntat ca au gasit dovezi referitoare la practicile neloiale din interiorul grupului EADS, iar o serie de manageri sunt suspectati de castiguri ilicite. Grupul Prada anunta ca a realizat in 2007 cele mai bune rezultate din istorie.
Potrivit rapoartelor bancii Halifax, in Marea Britanie preturile la locuinte au scazut in luna precedenta cu 2,5%. In acea luna, procentul era unul record, din 1992 (anul in care a inceput alcatuirea indicelui mediu de pret) pana in prezent. De asemenea, in Spania, inflatia anualizata atinge 4,6%, cea mai mare valoare din ultimii 11 ani. In Italia, inflatia record a fost de 3,3% anualizata, iar in Franta rata cresterii preturilor de consum a atins 3,5%. Pentru cei care cred ca aeste cifre sunt prea mari, in aceasi luna, Zimbabwe a anuntat o inflatie de 165.000%. La celalalt capat al clasamentului mondial se afla Japonia, speriata de o inflatie de 1,2%, cea mai mare din ultimii zece ani.
Dupa indelungi cautari, Banca Centrala a Japoniei are in sfarsit un nou guvernator, in persoana lui Masaaki Shirakawa.
In aprilie, BNR a avut o rata a dobanzii de referinta de 9,03% pe an.
Mai
Informatia care avea sa ne surprinda puternic in luna mai a aratat ca Mercedes ar putea sa construiasca o fabrica in Romania.
Conform ministrului comertului si IMM-urilor, Ovidiu Silaghi, citat de mai multe agentii de presa romane, nemtii „gasisera un teren la Oradea, unde totul parea in regula. Pana la urma au constatat ca panza freatica de acolo este foarte subtire si asta i-ar fi impiedicat sa-si inceapa activitatea de productie.”
Insa nu numai Romania era in carti pentru o fabriza de asamblare in Europa de Est. Cel mai vehiculat nume dupa Romania era Polonia.
“Polonia ar fi mai atractiva din punct de vedere logistic pentru ca ar fi mult mai usor de transportat masinile pe pietele din Europa Occidentala. Pe de alta parte insa, costurile pentru forat de munca din Romania sunt mai scazute chiar decat in Polonia”, declara la momentul respectiv Carol Thomas, analist al zonei ECE in cadrul companiei de consultanta J.D. Power.
Dar stim ca atunci cand doi se cearta, al treilea castiga: Daimler s-a oprit in Ungaria, undeva in sudul Budapestei. In cifre, fabrica de la Kecskemet inseamna 800 de milioane de euro investitie directa, plus alte zeci, daca nu sute de milioane investitii indirecte din partea furnizorilor si partenerilor. 2.500 de locuri de munca si realizarea unui produs cu valoare adaugata foarte mare, destinat in mare majoritate exportului.
Surse din cadrul Mercedes au sustinut ca cel mai mult a cantarit lipsa unei retele de autostrazi in Romania.
Iunie
Luna iunie a adus cu sine mult-asteptatul model Sandero pe piata romaneasca, al cincilea din gama constructorului autohton, Dacia.
Acest model este este primul vehicul din gama Dacia care afişează noul logo al mărcii, fiind lansat pe piata romaneasca in data de trei iunie.
Sandero, un model in doua volume, construit pe pe platforma Logan (B0) este disponibil pe piata autohtona in cinci versiuni de echipare: „Sandero”, „Ambiance”, „Preférence”, „Laureate” si „Prestige”.
Pe de alta parte, in acceasi luna, orgoliul Romaniei avea sa fie ranit de catre Daimler, care a ales, in 18 iunie, Ungaria pentru constructia noii sale fabrici auto, investitie in valoare de 800 milioane de euro.