Anul 2013 a fost însă şi unul al protestelor organizate de federaţiile membre ale CNS Cartel Alfa, mai ales în scopul păstrării locurilor de muncă, împotriva creşterii preţului la gaze sau împotriva privatizării CFR Marfă. Acţiunile de stradă au debutat pe 4 aprilie, cu un protest al FSS Metarom faţă de lichidarea întreprinderilor metalurgice, în faţa sediul Guvernului. De asemenea, pe 9 aprilie a avut loc un protest, la Guvern, al sindicaliştilor de la Oltchim. Pe 15 aprilie a fost organizat un protest, la sediul Executivului, al Federaţiei Solidaritatea Metal, pentru modificarea legii dialogului social şi recunoaşterea grupei I de muncă.
În aceeaşi lună, respectiv pe 24 aprilie, potrivit Agerpres, a avut loc un protest, la sediul Guvernului, al Federaţiei Sindicatelor din Metalurgia Neferoasă, pentru modificarea reglementărilor privind certificatele verzi, care riscă să determine închiderea întreprinderilor. Alte revendicări au vizat modificarea legii dialogului social şi recunoaşterea grupei I de muncă. De asemenea, în intervalul 15 – 19 iunie au fost organizate proteste ale Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă împotriva privatizării CFR Marfă, iar pe 19 iunie a avut loc, în Piaţa Victoriei, protestul federaţiilor din industrie faţă de creşterea preţului la gaze, măsură care se poate solda cu închiderea unor întreprinderi.

Demersurile revendicative ale federaţiilor membre Cartel Alfa au continuat pe 13 august, cu organizarea unui protest, în Capitală, al sindicaliştilor din Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), faţă de reducerea abuzivă a salariilor.
Pentru modificarea Legii dialogului social, Cartel Alfa a organizat, în a doua parte a anului, respectiv între 1 octombrie – 18 decembrie, o acţiune de protest de lungă durată, prin pichetarea sediului Guvernului în fiecare săptămână, în ziua şedinţei de Guvern, dar şi prin convocarea de pichete la nivelul prefecturilor de judeţ.

În urma declanşării acţiunilor de protest, în data de 9 octombrie a fost convocat Consiliul Naţional Tripartit (CNT) de Dialog Social, centrat pe patru mari probleme: modificarea Legii dialogului social, politica privind salariul minim, politica de ocupare şi reforma Sănătăţii.

Potrivit conducerii Cartel Alfa, discuţiile din cadrul CNT nu au avut nicio finalitate.
”În ciuda presiunii partenerilor sociali, întâlnirile pe probleme punctuale – care ar fi trebuit să urmeze după şedinţa CNT, pentru a concretiza o serie de măsuri – nu au mai fost convocate de ministerele de resort”, a declarat Bogdan Hossu, preşedintele CNS Cartel Alfa, citat de Agerpres. CNS Cartel Alfa a înaintat, în 2013, şi un proiect de modificare a Legii pensiilor către Ministerul Muncii, privind reglementarea condiţiilor speciale de muncă. De asemenea, s-a urmărit avizarea pozitivă în Consiliul Economic şi Social (CES) a propunerii privind scăderea vârstei de pensionare la femei cu un an, pentru fiecare copil născut.