"Reuniunea este programată pentru ora 21.30, ora României. Un raport asupra ultimelor evenimente din Ucraina va fi prezentat de reprezentanţi ai secretariatului ONU.
Luptele continuă în estul Ucrainei, în pofida semnării unor acorduri de încetare a focului în septembrie, la Minsk. Situaţia din estul Ucrainei s-a deteriorat după organizarea alegerilor în regiunile separatiste, la 2 noiembrie, care au fragilizat procesul de pace lansat în septembrie.
Cinci militari ucraineni şi-au pierdut viaţa în ultimele 24 de ore în estul separatist, ridicând la 1.052 de morţi numărul victimelor înregistrate în total în rândul armatei ucrainene de la începerea confruntărilor, în aprilie, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, citat de AFP.
În ultimele zile, importante convoaie cu armament greu, inclusiv tancuri şi camioane, au fost observate de jurnaliştii AFP îndreptându-se spre regiune. Prezenţa convoaielor, confirmată de observatorii OSCE aflaţi în regiune pentru a monitoriza aplicarea acordului de încetare a focului din 5 septembrie, provoacă temeri cu privire la riscul reizbucnirii unui război total în regiune.
"Nivelul de violenţă în estul Ucrainei rămâne ridicat, iar riscul escaladării conflictului este în creştere", a declarat Michael Bociurkiw, un purtător de cuvânt al OSCE. "Confruntările militare nu au încetat, la peste două luni de la semnarea Acordului de la Minsk", a adăugat oficialul OSCE.
Pe de altă parte, un ambasador ucrainean afirmă că Rusia pregătește o invazie militară de amploare în estul Ucrainei.
"Cred că Naţiunile Unite trebuie informate că Rusia pregăteşte o invazie de mare amploare în estul Ucrainei. Ultimele informaţii nu lasă niciun dibiu în această privinţă", a declarat Iuri Sergheiev.
Zilele trecute, Administraţia prooccidentală de la Kiev a acuzat Rusia că a trimis un nou convoi militar în estul Ucrainei, în contextul conflictului armat soldat cu peste 4.000 de morţi.
Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Andrei Lisenko spune că insurgenţii proruşi din estul Ucrainei au primit din Rusia întăriri constând în mercenari şi armament.
"Mercenarii ruşi consolidează forţele rebele pe linia frontului", a declarat Andrei Lisenko, adăugând că Rusia a trimis şi armament.
"Insurgenţii au ocupat noi poziţii în jurul Portului Mariupol, situaţie care le-ar putea permite să aibă acces la teritorii din sudul Ucrainei" a adăugat oficialul militar ucrainean.
Pe de altă parte, cancelarul german Angela Merkel a declarat, în contextul deteriorării situaţiei din estul Ucrainei în urma alegerilor organizate de rebelii separatişti, că Uniunea Europeană nu are în vedere deocamdată să impună noi sancţiuni economice Rusiei
Angela Merkel a evocat posibilitatea extinderii listei cu oficialii ucraineni proruşi vizaţi de sancţiuni europene. "În afară de aceasta, nici o nouă sancţiune economică nu este prevăzută pentru moment", a afirmat cancelarul german, într-o conferinţă de presă, la Berlin.